- Publicitate -
Ad imageAd image

Ce mai mananca lumea la restaurant: soparla care se auto-cloneaza

Ad imageAd image
Ad imageAd image

O noua specie de soparla care se auto-cloneaza, si-a castigat notorietatea internationala, dupa ce a fost descoperita… fiind gatita si servita intr-o farfurie dintr-un restaurant vietnamez.

Soparlele respective erau servite la gratar, cu garnitura de salata, intr-un obsur resturant din Delta Mekong-ului din regiunea de sud-est a Vietnamului. Noua soparla a fost denumita stiintific Leiolepis ngovantrii, in onoarea herpetologului Ngo Van Tri, din cadrul Academiei de Stiinte si Tehnologii din Vietnam. Omul de stiinta a dat accidental peste soparla, atunci cand, aflat pe teren, i s-a facut foame si a intrat intr-un restaurant din provincia Ba Ria-Vung Tau.

S-a asezat la masa si a cerut o portie de soparle la gratar. Spre surprinderea sa, expertul in reptile a observat ca soparlele fripte nu seamana cu nicio specie cunoscuta din Vietnam si a realizat ca in farfuria sa se afla o adevarata descoperire stiintifica. Grijuliu, a strans oasele soparlelor si a cumparat o noua portie, dupa care a trimis mai multe e-mailuri prestigiosilor herpetologi de renume mondial Lee Grismer din California si Jesse Grimer din Pennsylvania. Cei doi experti, tata si fiu, au luat de urgenta un avion spre Vietnam, unde s-au indreptat spre restaurantul cu pricina. Dupa mai multe zile de studii si comparatii, expertii si-au dat seama ca se afla in fata unei specii noi si au scris un raport stiintific, publicat in jurnalul Zootaxa, oficiosul in care se anunta descoperirile de noi specii de animale.

Studiile ADN au dezvaluit ca noua specie de soparle este alcatuita exclusiv din femele, care se inmultesc prin auto-clonare, cu ajutorul ovulelor nefertilizate, in cadrul unui proces cunoscut sub denumirea de partenogeneza.

The Independent

Distribuie articolul
- Advertisement -
ARE SENS?
Adaugă un comentariu