- Publicitate -
Ad imageAd image

Presedintele Serbiei vrea sa rezolve ‘conflictul istoric’ dintre sarbii si albanezii din Kosovo

Ad imageAd image

Presedintele sarb Boris Tadic si-a exprimat dorinta de a gasi o solutie la ‘conflictul istoric’ din Kosovo dintre ‘sarbi si albanezi’, deplangand faptul ca Pristina, unde este in derulare o campanie electorala, ‘evita dialogul’ dorit de comunitatea internationala.

Serbia a acceptat in septembrie sa angajeze un dialog cu Kosovo, un pas care a fost interpretat ca o evolutie notabila a problemei kosovare, blocata dupa proclamarea independentei de catre autoritatile de la Pristina, in februarie 2008, nerecunoscuta de Belgrad.

Comunitatea internationala si, in special, statele europene vor ca acest dialog asupra tuturor chestiunilor suspendate intre cele doua parti, cu exceptia statutului Kosovo, si anume independenta sa, sa inceapa in cat mai scurt timp posibil. Insa, kosovarii, aflati in plina criza politica, prefera sa amane acest dialog pana dupa alegerile legislative anticipate de la 12 decembrie.

Boris Tadic a apreciat in legatura cu acest subiect ca albanezii kosovari ‘evita dialogul si il resping, deoarece este evident ca (aceste discutii) nu le convin’. „Exista mijloace” pentru Serbia de a ‘promova bune relatii cu Pristina, fara a recunoaste’ independenta Kosovo, a subliniat presedintele sarb. „Un dialog in sine reprezinta un fel de bune relatii (…) Faptul ca vorbim inseamna ca nu ne mai luptam”, a adaugat el.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu