- Publicitate -
Ad imageAd image

Presedintia Romaniei si Guvernul, criticate dur de UE, dupa ce presa a fost catalogata periculoasa pentru siguranta nationala

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Bruxelles-ul ia atitudine fata de incriminarea presei de catre presedintele Traian Basescu, dupa ce in luna iunie a acestui an, seful statului a inaintat Parlamentului un document, prin care declara ca presa atenteaza la siguranta nationala: „fenomenul campaniilor de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora”.

Ca raspuns la aceste acuzatii, un grup important de jurnalisti romani si de la Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania, impreuna

cu membrul sau afiliat Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind reclama includerea in Strategia Nationala de Aparare (SNAp) a presei ca vulnerabilitate a statului roman, printr-o petitie adresata Parlamentului European.

Ca raspuns, forul european critica dur atat Guvernul cat si Presedintia pentru articolul ce continua sa fie mentinut in SNAp.  Mai exact, liderii a trei din cele mai importante Grupuri politice din Parlamentul European, Martin Schulz – S&D, Guy Verhofstadt – ALDE si Daniel Cohn-Bendit – Greens/EFA, au adresat o scrisoare Parlamentului Romaniei, prin care solicita respingerea paragrafului care se refera la presa. Eurodeputatii reamintesc obligatia statelor membre de a adopta legi care sa nu vina in conflict cu valorile si normele juridice ale Uniunii Europene.

Comisarul pentru Justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, Viviane Reding, s-a aratat alarmata si ingrijorata de o astfel de catalogare, emisa de guvernul unui stat membru al Uniunii: „Nu voi putea niciodata sa enunt o fraza precum aceea pe care ati citat-o. Presa este libera intr-o democratie libera”.

„Mesajul pe care Bruxelles-ul il transmite la Bucuresti este unul clar. Cu fiecare zi care trece si in care articolul din Strategie este mentinut, atat Guvernul cat si Presedintia Romaniei plaseaza tara mea pe o directie incompatibila cu un stat de drept, membru al Uniunii Europene si al NATO”, a declarat eurodeputatul PSD Victor Bostinaru, coordonatorul social-democratilor din Parlamentul European, in Comisia de Petitii.

Petitiile impotriva introducerii in SNAp a presei ca vulnerabilitate a statului roman au fost depuse la Comisia de Petitii a Parlamentului European la sfarsitul lunii septembrie si au fost declarate admisibile la sfarsitul lunii octombrie.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
ARE SENS?
Adaugă un comentariu