- Publicitate -
Ad imageAd image

In noaptea de sambata spre duminica, trecem la ora de iarna si dam ceasurile inapoi cu o ora – Masura are in vedere reducerea consumului energetic

Ad imageAd image

Cetatenii celor 27 de tari membre ale Uniunii Europene isi dau inapoi cu o ora ceasurile in noaptea de sambata spre duminica, trecand la ora de iarna. Respectiva masura vizeaza reducerea consumului energetic, noteaza agentia spaniola de presa EFE.

Schimbarea orei, care are loc de doua ori pe an, este reglementata de o directiva europeana din 2001 care stabileste drept data a modificarii ultima duminica din luna martie si ultima duminica din octombrie.

Aceasta schimbare a orei a inceput sa se aplice in mod progresiv in tarile europene in 1974, dupa prima criza a petrolului, cu scopul de a se economisi energie consumandu-se mai putin pentru iluminat.

Comisia Europeana a decis sa armonizeze data trecerii la ora de vara – pe care, la inceput, fiecare tara o stabilea in martie sau aprilie – pentru a se evita probleme cu mijloacele de transport intre tarile europene.

De la intrarea in vigoare a acestei directive europene, toate tarile Uniunii trebuie sa-si schimbe ora la 01.00 GMT, adica simultan, ceea ce se traduce printr-o ora locala diferita pentru fiecare fus orar.

Dupa schimbarea de duminica, trei state membre (Marea Britanie, Irlanda si Portugalia) vor avea ora GMT.

Spania, Austria, Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Franta, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia si Olanda isi vor fixa ceasurile cu o ora diferenta fata de GMT.

La randul lor, Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia, Lituania si Romania vor avea doua ore diferenta fata de GMT, potrivit sursei citate.

In Romania, orarul de vara, care a debutat anul acesta la 28 martie, se incheie la 31 octombrie, cand ora 04.00 va devene ora 03.00, iar diferenta dintre ora Romaniei si UT (timpul universal, numit impropriu si GMT) este din nou de doua ore, potrivit Institutului Astronomic al Academiei Romane.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu