- Publicitate -
Ad imageAd image

Cand te indragostesti, creierul activeaza 12 zone cerebrale

Ad imageAd image

Alchimia iubirii si a sentimentelor intriga oamenii de stiinta mai mult decat poetii. De la Universitatea din Syracuse a venit o cercetare foarte recenta care da un verdict definitiv pentru ”coup de foudre”: pentru a te indragosti e nevoie de o cincime de secunda, informeaza Corriere della Sera.

In acea strafulgerare se activeaza 12 zone cerebrale care lucreaza in echipa pentru a elibera substante euforizante, dopamina, oxitocina, adrenalina, cu efecte similare celor ale cocainei. Totul pentru a produce acea stare de beatitudine care inseamna intuneric in jurul tau si numai o persoana luminata, palpitatii si incapacitate de a verbaliza.

Daca tanarul psiholog Stephanie Ortigue, care a coordonat cercetarea si a publicat-o in Journal of Sexual Medicine, are dreptate, atunci ar trebui sa se uite pentru totdeauna implicarea inimii?

Potrivit sociologului Francesco Alberoni, care a studiat mecanismele amoroase inca de cand a publicat in 1979 prima editie a cartii ”indragostirea si iubirea”, inima nu a avut niciodata vreo legatura cu indragostirea, totul plecand de la creier. El precizeaza mai ales ca este gresit sa spui ca un ”coup de foudre” este acelasi lucru cu a te indragosti. Din primul poate rezulta iubirea, dar si nu, totul se poate termina acolo deoarece indragostirea este un proces, o revolutie realizata in doi in care se pun in miscare o infinitate de lucruri, iti rastoarna viata”.

Lista iubirilor celebre provocate de ”coup de foudre” este lunga. Fulgeratoare a fost pentru Napoleone Bonaparte intalnirea cu Giuseppina de Beauharnais, dupa unii la un bal dat de Barras, dupa altii deoarece ea i-a cerut o audienta pentru o favoare. Cu siguranta a fost dragoste la prima vedere pentru frumoasa creola cu care s-a casatorit imparatul francez, pentru a divorta dupa 13 ani, in 1809, lichidand povestea lor cu cinism: ”Mi-a infrumusetat viata timp de 15 ani”.

”Atunci cand vii dupa o lunga perioada de anxietate si nemultumire, dragostea la prima vedere, cum o numesc clientele mele, sau fantezie cum o numesc eu, reprezinta aproape o rascumparare – comenteaza prihologul Gianna Schelotto.

Un ”coup de foudre” poate ruina o viata si nu numai a doamnelor. stie cate ceva despre acest lucru compozitorul german Johannes Brahms, tintuit de o pasiune pentru Clara Wieck, sotia compozitorului Robert Schumann. Asa cum a relatat scriitorul Luigi Guarnieri in cartea ”O stranie poveste de iubire”, l-a impiedicat pe Brahms sa traiasca alte povesti de dragoste, cu o dureroasa renuntare la viata.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu