- Publicitate -
Ad imageAd image

Trei tari nordice pe podiumul celor mai prospere natiuni, Romania pe locul 51

Ad imageAd image

Trei tari nordice monopolizeaza primele locuri intr-un clasament al tarilor celor mai prospere in lume, publicat marti, potrivit criteriilor bogatie si bunastare, informeaza AFP.

Norvegia /locul I/, Danemarca /locul al II-lea/ si Finlanda /locul al III-lea/ sunt in capul clasamentului intre cele 110 tari monitorizate de institutul de cercetari Legatum, finantat de fondul de investitii Legatum din Dubai. Pe locurile 4 si 5 se afla Australia si Noua Zeelanda, urmate de alta tara nordica, Suedia, si de Canada /locul al 7-lea/. Prima putere economica mondiala, SUA, ocupa locul al 10-lea, devansand-o pe a doua, China /locul 58/ si pe a treia, Japonia /locul 18/. Dintre tarile europene, pe pozitii mai bune se afla Elvetia /locul 8/, Marea Britanie /13/, Germania /15/, Belgia /16/, Franta /19/. Romania se afla pe locul al 51-lea.

Clasamentul reuneste opt masuri ale reusitei economice si sociale, de la nivelul de trai la stabilitatea politica, trecand prin capacitatea de a intreprinde, calitatea educatiei si sanatatii, securitatea nationala si individuala, libertatea si solidaritatea. Indicele se bazeaza pe o analiza statistica a peste 40 de ani de date, completata prin observatii ale unor profesori universitari specializati in economice, istorie, dezvoltare, sociologie si stiinte politice.

Legatum a explicat predominanta tarilor Europei de Vest /13 locuri intre primele 20/ prin indelungata lor istorie democratica, stabilitatea lor sociala si faptul ca este ‘dificil pentru o tara sa fie prospera cand este mare prin populatie’. in coada clasamentului se afla tari sarace, intre care 14 din Africa subsahariana printre ultimele 20. Legatum a relevat ca pe acest continent, masurile nivel de trai, sanatate si educatie contrasteaza adesea cu niveluri superioare de libertate si solidaritate.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu