- Publicitate -
Ad imageAd image

Padurile Borsei, un dosar inchis – Presedintele Composesoratului, Matei Mihali, gasit vinovat de fals – Sentinta celor 17 mii ha, bazata pe aste fictive

Ad imageAd image

Sentinta soc in cazul padurilor de la Borsa. Matei Mihali, presedintele asociatiei intitulate Composesoratul Borsa, a fost gasit vinovat de fals material in inscrisuri oficiale. Actele folosite pana acum de Composesoratul condus de Mihali sunt nule, iar inscrierile acestora in registrele Primariei Borsa au fost desfiintate. Decizia apartine Curtii de Apel Alba Iulia si este definitiva.

In acest fel, visul celor 17 mii de hectare padure solicitate de Matei Mihali si Gheorghe Albu a fost spulberat. Presedintele Composesoratului s-a dovedit a fi un falsificator de documente cu care a incercat sa castige increderea Comisiei Judetene de Fond Funciar si a instantelor de judecata.

In prima faza, Mihali a reusit. O instanta obscura din judetul Bihor, Judecatoria Alesd, i-a admis in 2004 solicitarea, acordand Composesoratului cele 17 mii hectare padure cerute. Comisia Judeteana Maramures a refuzat aplicarea de indata a sentintei, din mai multe considerente.

Composesoratul, conform actelor oficiale, a detinut doar 6.056 hectare padure la momentul avut in vedere de legile reconstituirilor de proprietate. Pe de alta parte, intreaga suprafata de padure existenta in Borsa este de 11 mii hectare. Practic, Mihali & Co ar fi trebuit sa primeasca toate padurile din Borsa plus altele apartinand de alte localitati, inclusiv din Judetul Suceava.

Amanarea punerii in posesie a membrilor Composesoratului Borsa a avut efecte pozitive. In 2005, a fost infiintat Composesoratul Cisla, in baza Legii 247, care a revendicat toate padurile existente in Borsa, in baza actelor detinute de membrii composesori. Astfel, cele 6 mii hectare disponibile au fost retrocedate Composesoratului respectiv. Practic, asociatia lui Mihali nu a mai avut ce sa primeasca, padurile solicitate existand doar in imaginatia judecatorilor de la Alesd.

Demersurile pentru atacarea ciudatei sentinte a judecatorilor bihoreni au fost preluate de Directia Silvica Maramures, care a depus doua cereri de revizuire. Una fost inregistrata la Judecatoria Alesd, iar cealalta, la Curtea de Apel Timis.

Prima dintre acestea are in vedere motivul depunerii in instanta a unor inscrisuri false. Judecarea dosarului a fost suspendata pana la solutionarea procesului penal. Un proces penal pierdut definitiv de Mihali (care a apelat la o cale extraordinara de atac – contestatia in anulare).

Cat de curand, urmeaza judecarea pe cale civila a procesului dintre Directia Silvica Maramures si Composesorat. Cu toate ca solutia este cat se poate de previzibila, avand in vedere sentinta penala care il gaseste vinovat pe Matei Mihali, procesul va fi unul de durata, dosarul trebuind sa treaca prin toate etapele procesuale pana la ramanerea definitiva a unei sentinte.

Procesul penal a fost deschis de Directia Silvica Maramures, care a depus o plangere penala impotriva lui Matei Mihali si a lui Viorel Roman, functionar in cadrul Primariei Borsa, la data inregistrarii inscrisurilor false ale Composesoratului. Cei doi au fost trimisi in judecata de procurori. Mihali a cerut stramutarea dosarului, acesta fiind judecat in prima instanta la Judecatoria Valenii de Munte.

Matei Mihali a fost condamnat la 2 ani inchisoare, cu executare. Sentinta a fost atacata la Tribunalul Prahova. De aici, dosarul s-a stramutat din nou, la instanta din Deva, care i-a dat castig de cauza lui Mihali. In ultima etapa procesuala, Curtea de Apel Alba Iulia, a retinut aspectele de fals si fapta celor doi, insa a considerat ca lipseste pericolul social, aplicand doar amenzi administrative.

„Prin decizia penala a Curtii de Apel Alba Iulia, Matei Mihali a fost amendat administrativ cu 1.000 lei, iar Viorel Roman, cu 500 lei. De asemenea, inscrierile in fals au fost desfiintate”, a declarat Ciprian Podut, juristul Directiei Silvice Maramures.

„Ce va fi cu sentinta, dupa finalizarea procesului penal, nu stiu. Este problema Directiei Silvice si a Comisiei Judetene de Retrocedare. Acum, pe Borsa, mai sunt disponibile cam 4 mii hectare. Daca sentinta de la Alesd ar fi ramas asa, nici nu se puteau acorda cele 17 mii decat pe o alta unitate administrativ-teritoriala. Ceea ce era cu semnul intrebarii din punctul meu de vedere”, a precizat primarul Remus Stetco.

Am incercat, in repetate randuri, sa obtinem un punct de vedere al lui Matei Mihali, insa acesta nu a putut fi contactat telefonic.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu