- Publicitate -
Ad imageAd image

Catastrofa ecologica din Ungaria: Dunarea, diluata cu otet

Ad imageAd image

Ungaria a solicitat asistenta de urgenta din partea Uniunii Europene in lupta impotriva mareei toxice care a inundat trei sate si a ajuns si in Dunare.

Reziduurile industriale de culoare rosie, continand metale grele, ameninta 12 tari riverane Dunarii, au recunoscut oficialii europeni. Pentru a reduce alcalinitatea reziduurilor, echipele de interventie in caz de urgenta toarna otet si ipsos in afluentii fluviului, relateaza vineri portalul Gazeta.ru.

Joi seara, autoritatile ungare au cerut Comisiei Europene activarea imediata a mecanismului de protectie civila a UE in cazul accidentului produs la rezervorul de reziduuri al uzinei de bauxita-aluminiu Ajkai Timfoldgyar Zrt. de langa orasul Ajka /vestul tarii/, in urma caruia s-au deversat pana la 1,1 milioane de metri cubi de noroi toxic rosu. Un astfel de mecanism faciliteaza mobilizarea serviciilor de urgenta in sprijinul statelor UE, scrie vineri publicatia europeana The Parlament.

Comisarul european pentru mediu Janez Potočnik a promis deja asistenta necesara pentru zonele afectate. El a mentionat ca liderii UE sunt in contact permanent cu autoritatile de la Budapesta si vad ca acestea depun intr-adevar eforturi considerabile pentru a face fata efectelor dezastrului.

Namolul rosu, imbibat cu metale grele, poate cauza cancer, a recunoscut ministrul ungar al mediului Zoltan Illes. Situatia se va agrava si mai tare daca namolul se va usca si se va transforma in praf, care va fi apoi purtat de vant, avertizeaza el.’In acest caz, este posibil ca metalele grele sa ajunga in organism prin tractul respirator’- concluzioneaza el, adaugand ca in unele locuri se inregistreaza deja un astfel de proces.

Intre timp, unda toxica a ajuns in Dunare si inainteaza spre Serbia si Romania, transmite AP. La inceput, fluxul toxic a ajuns in doi afluenti ai Dunarii, al doilea cel mai lung fluviu din Europa dupa Volga. Aceasta ameninta cu un dezastru ecologic cel putin 12 tari riverane Dunarii, confirma la randul lor oficiali europeni.

Ecologistii sunt cu ochii pe miscarea petei luminoase in fluviu, prelevand probe de apa la fiecare cateva ore. Deocamdata, vestile sunt incurajatoare – unda toxica isi pierde proprietatile toxice in apele puternice ale fluviului. Testele nu arata un nivel ridicat de alcalinitate in probe si nici nu se inregistreaza moartea in masa a pestilor.

Asa cum explica expertii, pentru apa este neutru indicatorul acido-bazic ( pH) de 8 unitati. Acesta poate varia intre 6,5 si 8,5. Initial pH-ul din apa poluata de deseuri a fost de 13, dar in probele de apa din Dunare acesta a scazut la 10 unitati. Cu toate acestea, in afluentii Dunarii, situati in apropierea rezervorului al carui baraj de protectie a cedat, nu mai exista viata, au constatat expertii.

Pentru a reduce nivelul de alcalinitate, echipele de interventie ungare au turnat ipsos si otet in apele poluate, ceea ce a ucis flora si pestii.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu