- Publicitate -
Ad imageAd image

Traian Basescu nu a promulgat legea pensiilor – Seful statului a trimis actul normativ inapoi in Parlament

Ad imageAd image

Presedintele Traian Basescu a decis, joi, sa retrimita Parlamentului legea privind sistemul unitar de pensii, considerand ca varsta standard de pensionare pentru femei ar trebui sa fie de 63 de ani si nu de 65 de ani, cum stabileste actul normativ.

Seful statului a explicat ca realitatea sociala din Romania arata ca femeile au un al doilea serviciu acasa.

„Sunt un sustinator fara rezerve al egalitatii de sanse, dar si al egalitatii de tratament in fata legii pentru femei si barbati. Nu pot, insa, sa nu analizez realitatile socio-economice din Romania si sa constat ca, totusi, femeile au o situatie mult mai grea decat barbatii, plecand de la premisa ca aici discutam despre femei care au serviciu, trebuie sa recunoastem ca realitatea sociala din Romania ne arata ca o femeie care are serviciu, in sectorul privat sau de stat, mai are si un serviciu acasa, fiind prima si cea mai importanta responsabila de gestionarea treburilor casei, de cresterea copiilor, deci femeile fac o dubla munca in Romania”, a spus Basescu.

El si-a motivat decizia si prin faptul ca varsta de pensionare a femeilor ar urma sa creasca, potrivit proiectului votat de Legislativ, cu sapte ani, iar cea a barbatilor cu trei ani, fata de legislatia actuala.

„Aici mai este un argument: daca priviti la legislatia in vigoare, femeile se pensioneaza la 58 de ani, barbatii la 62 de ani. Prin legea care mi-a fost trimisa la promulgare, practic, la barbati este o crestere a varstei de pensionare de la 62 la 65, deci 3 ani, iar la femei ar fi de la 58 la 65 de ani, deci o crestere de 7 ani. Cred ca toate acestea, plus argumentele pe care le-am adus mai inainte indreptatesc o analiza de oportunitate a propunerii pe care o fac Parlamentului, ca varsta standard de pensionare pentru femei sa fie de 63 de ani”, a mai afirmat Traian Basescu.

El a aratat ca a cerut presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului reexaminarea rapida a Legii.

„In aceste conditii, am hotarat sa retrimit Parlamentului Legea pensiilor, considerand oportuna modificarea art. 53, alin. 1 al legii, in sensul stabilirii varstei standard de pensionare pentru femei la 63 de ani. Deci, propun Parlamentului sa analizeze posibilitatea de a reduce varsta de pensionare pentru femei de la 65 la 63 de ani. In acest sens, am si semnat adresa catre presedintii celor doua Camere si sper sa fie de acord cu reexaminarea rapida a articolului 53, alin. 1”, a conchis seful statului.

Referitor la legalitatea procedurii de adoptare a noii legi a pensiilor, la Camera Deputatilor, Traian Basescu a declarat ca nu are nicio observatie privind respectarea legislatiei in domeniu.

„Astazi am facut analiza legii si a documentelor depuse la presedintie, constatand urmatoarele: prin adresa numarul 14.447, din 6.10.2010, Legea este declarata constitutionala, prin Decizia 1.237 a Curtii Constitutionale. Legea a venit la Presedintie semnata de presedintii ambelor Camere ale Parlamentului.

Deci, din punct de vedere al legalitatii, nu am nicio observatie asupra legii”, a sustinut presedintele.

Intr-un mesaj adresat Parlamentului, pe 21 septembrie, presedintele Traian Basescu se exprima in favoarea masurilor de crestere progresiva a varstei de pensionare si de egalizare a acesteia la femei si barbati, avand in vedere tendintele demografice.

„In vreme ce numarul contribuabililor este aproape acelasi, alocarile de la bugetul de stat la bugetul de pensii cresc. Presiunea pe care o punem asupra sectorului privat, afectat de criza economica, devine deja insuportabila. Masura de crestere progresiva pana in 2030 a varstei de pensionare pana la 65 de ani, precum si egalizarea acesteia la femei si barbati este necesara, avand in vedere tendintele demografice ingrijoratoare din Romania si nu numai, inclusiv in UE. Imbatranirea populatiei si scaderea ratei natalitatii ne pot aduce in situatia in care un numar foarte mic de salariati trebuie sa sustina o populatie majoritar imbatranita”, arata seful statului, pe 21 septembrie.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu