- Publicitate -
Ad imageAd image

UPDATE: SGA Maramures continua sa sustina ca ecologizarea apei Barajului Firiza de catre Clubul Navymar nu era necesara

Ad imageAd image

Societatea de Gospodarire a Apelor a sabotat actiunea de curatare a Barajului Firiza de catre un ONG de voluntari. Dupa publicarea unui prim material, in care am atras atentia asupra acestui aspect, reprezentantii SGA au refuzat sa isi asume vreo responsabilitate, afirmand ca ONG-ul respectiv nu detine toate aprobarile pentru realizarea actiunii propuse.

In realitate, lucrurile stau altfel, Societatea de Gospodarire a Apelor nici macar nu a raspuns intr-un termen rezonabil solicitarii

voluntarilor. Mai mult, oficialii institutiei spun ca toate mizeriile din zona Barajului se pot curata de pe mal. Oficialii institutiei uita ca in multe locuri, malul este abrupt sau foarte malos, ceea ce face ca singura modalitate de ecologizare sa fie posibila doar de pe luciul de apa.

In cadrul proiectului Let’s Do It, Romania!, care a avut loc in data de 25 septembrie, Clubul Nautic Navymar s-a pregatit cu mai multe ambarcatiuni usoare, cu vasle si motor, pentru a strange gunoaiele si resturile menajere existente pe suprafata apei.

Cu aproximativ zece zile inainte de derularea actiunii, Navymar a solicitat avizul SGA, insa nu a primit niciun raspuns timp de mai bine de o saptamana. In final, a venit si raspunsul: negativ.

„In data de 14 septembrie, am inaintat o scrisoare de intentie catre Societatea de Gospodarire a Apelor, vizavi de actiunea de ecologizare a malurilor Barajului. Acelasi lucru l-am facut si fata de Prefectura, Primarie, cerand sprijinirea actiunii noastre. In raspunsul Prefecturii se mentioneaza ca ne sprijina, in conditiile in care avem avizul SGA. Ulterior, am inaintat o scrisoare de intentie catre SGA, pentru confirmare sau infirmare. Abia atunci ni s-a raspuns, in data de 23, cu o zi inaintea actiunii”, a declarat Dan Vladea, presedintele clubului nautic.

Evident ca intarziind 10 zile cu raspunsul, reprezentantii SGA i-au pus pe cei de la Navymar in imposibilitatea obtinerii documentatiei necesare obtinerii avizului, astfel ca actiunea nu a mai putut avea loc.

Inginerul Stelian Ivascu, din cadrul SGA Maramures, ne-a declarat ca pregatirea documentatiei dureaza mult mai mult, iar Navymar nu ar fi reusit finalizarea acesteia in termen de zece zile.

„Pentru actiunea Let’s Do It, Romania!, nu era necesara o interventie pe apa, pentru ca luciul de apa este curat. Nu am inteles de ce sa intervina pe suprafata lacului. Toate pet-urile se pot culege de pe mal. Am zis ca pe malurile abrupte sa intre personalul nostru, ca sa nu cada careva in lac”, a spus Ivascu.

Desigur, Barajul este curat, doar altii vad mizeriile. In plus, grija asta fata de siguranta voluntarilor Navymar este suspecta, in conditiile in care SGA nu a dat niciun raspuns Clubului Nautic timp de zece zile, fapt care a dus la imposibilitatea punerii in practica a respectivei actiuni.

Daca asa inteleg bugetarii Societatii de Gospodarire a Apelor sa sprijine initiativele de ecologizare pe baza de voluntariat, avem toate sansele ca apele din Maramures sa ramana poluate, in continuare, cu deseuri menajere si gunoaie lasate de turisti.

UPDATE: Miercuri, la orele amiezii, inginerul Stelian Ivascu ne-a contactat telefonic, declarand ca in registrul institutiei nu se regaseste nicio solicitare oficiala depusa de Navymar, in data de 14 septembrie.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu