- Publicitate -
Ad imageAd image

Maramureseanul Liviu Pop, fata in fata cu Manuel Barroso – Citeste memoriul sindicalistilor romani, adresat presedintelui Comisiei Europene

Ad imageAd image

Maramureseanul Liviu Pop a fost desemnat de conducerea Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratei sa inmaneze lui Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, un memoriu de protest din partea sindicalistilor romani care vor protesta joi, 29 septembrie, la Bruxelles.

ZiarMaramures.ro va prezinta forma finala a memoriului, inca inainte de a ajunge la Bruxelles.

Catre,

Presedintele Comisiei Europene, Domnul Jose Manuel Barroso

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA), reprezentativa la nivelul

administratiei publice, avand peste 50.000 de membri, a analizat efectele produse de actele normative care fac referire la soarta salariatilor din sectorul bugetar, asumate de catre Guvernul Romaniei la sfarsitul anului 2009, a celor din anul 2010, noul proiect de lege privind salarizarea unitara, precum si proiectul de lege pentru salarizarea bugetarilor pe anul 2011, atrage atentia asupra situatiei dezastroase in care au fost adusi salariatii din administratia publica locala, cel putin din urmatoarele motive:

1. In anul 2009, odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 330 privind salarizarea unitara a

personalului platit din fonduri publice, a fost anulat premiul lunar de 10% pentru functionarii publici, premiul lunar de 2% pentru personalul contractual si premiul anual de 5% din fondul de salarii.

2. Incepand cu anul 2010, prin punerea in aplicare a aceleiasi legi, in mod discretionar,

datorita incompetentei profesionale si a abuzurilor facute de catre ministrul Muncii si a sefilor de agentii teritoriale ale aceluiasi minister (agentii judetene de prestatii sociale), cu ocazia reincadrarilor functionarilor publici si a personalului contractual din administratia publica locala, au fost diminuate salariile prin reducerea cu 50% a sporurilor avute in luna decembrie 2009.

3. De asemenea, tot la inceputul anului 2010, aproximativ 20% din personalul acestui

sector de activitate a mai pierdut 15% din salariul de baza, prin eliminarea salariului de merit, stimulent care se acorda, prin lege, de zeci de ani salariatilor merituosi.

4. Dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea

restabilirii echilibrului bugetar, toti salariatii din administratia publica locala au mai pierdut inca 25% din veniturile lunare deja decimate, asa cum reiese din cele aratate pana acum.

5. Prin punerea in aplicare a O.U.G. nr. 63/2010 pentru modificarea si completarea Legii

nr. 273/2006 privind finantele publice locale, precum si pentru stabilirea unor masuri financiare, o buna parte dintre salariatii acestui sector de activitate au fost disponibilizati, iar foarte multi dintre cei ramasi fiind supusi unui regim de teroare.

6. Aceste reduceri de salarii si disponibilizari de personal au generat un exod al

salariatilor din institutiile publice in somaj sau in alte diferite sectoare de activitate decat acela pentru care au fost specializati, astfel incat volumul de munca creste permanent pentru salariatii care mai lucreaza inca in acest sector de activitate. Munca prestata si neplatita reprezinta, in opinia noastra, munca fortata conform Legii nr. 140/29.06.1998 pentru ratificarea Conventiei Internationale a Muncii nr. 105/1957 privind abolirea muncii fortate.

7. Prin punerea in aplicare a acestor acte normative aberante, au fost generate sute de mii

de procese in instantele de judecata, supraaglomerand activitatea magistratilor care sunt pusi in imposibilitatea desfasurarii actului de justitie, ajungandu-se in situatii de a acorda termene de judecata pentru litigiile de munca de pana la un an, in conditiile in care acestea se judeca cu celeritate, conform legislatiei muncii.

8. Prin proiectul de lege pentru salarizarea bugetarilor pe anul 2011, Guvernul Romaniei

propune diminuarea veniturilor cu inca 17%, eliminandu-se al 13-lea salariu si prima de vacanta, venituri care motivau salariatii.

9. Actualul Guvern, orchestrat de catre Presedintele Romaniei, partidele politice, dar si

de catre Parlamentul Romaniei, manifesta preocuparea asidua si aberanta de a desfiinta miscarea sindicala din Romania, prin intentia de a modifica legislatia actuala, care reglementeaza infiintarea, functionarea sindicatelor si protectia liderilor de sindicat, negocierile colective, relatiile sindicate-patronate, dialogul social si protectia salariatilor.

Solicitam ca prin pozitia pe care o aveti sa opriti acest genocid social si dezastrul

instalat in administratia publica locala din Romania, evitand, astfel, declansarea unor revolte populare care pot arunca tara intr-o situatie fara precedent!

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu