- Publicitate -
Ad imageAd image

Proteste in marile capitale europene impotriva expulzarii tiganilor

Ad imageAd image

Mii de persoane s-au reunit sambata in mai multe capitale europene, in principal la Paris, Roma si Bruxelles pentru a protesta fata de expulzarea romilor, in diferite marsuri convocate de sute de asociatii si ONG cu sprijinul partidelor de stanga, informeaza agentiile AFP si EFE.

La Paris si in mai multe orase franceze, protestatarii nu au ezitat sa compare politica de expulzare a romilor cu cea dusa in timpul ocupatiei germane din Cel de-al doilea razboi mondial de regimul colaborationist al generalului Petain.

Purtand pancarte pe care era scris „Nu rasismului!”. „Nu putem condamna un popor”, „Nu vom astepta Shoah pentru a interveni”, manifestantii s-au reunit la Roma, in apropiere de Palatul Farnese, sediul ambasadei franceze, pazit de politie.

Manifestantii au protestat si fata de guvernul italian care vrea sa faca din romi tapi ispasitori si impotriva proiectului primarului Romei de desfiintare a taberelor ilegale.

Aproximativ o suta de persoane au participat sambata, in fata ambasadei Frantei din Belgia, la o actiune de protest in tacere fata de masurile luate recent de autoritatile franceze de repatriere a unor grupuri de romi in Romania si Bulgaria.

Manifestantii purtau bannere pe care se putea citi „Respect pentru drepturile minoritatilor!”, „Romi, imigranti … cine urmeaza???”, „Stop valului de xenofobie!”, „Libertate, Egalitate, Fraternitate pentru toti!”, „Opriti expulzarile! Incepeti integrarea!”.

Un prim obiectiv al actiunii de sambata de la Bruxelles a fost de a protesta impotriva politicii Frantei de expulzare a unor „segmente de populatie, dar si impotriva declaratiilor facute de autoritatile franceze, care pun semnul egalitatii intre imigratie si criminalitate”.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu