- Publicitate -
Ad imageAd image

Senzational: Cel mai mare dinozaur cu aripi din lume a fost descoperit in Romania (judetul Alba) – Acesta avea dimensiunea unui avion

Ad imageAd image

Cel mai mare dinozaur zburator din lume, cu o anvergura de 16 metri a aripilor, de dimensiunea unui avion, a fost descoperit langa Sebes, Alba, de paleontologul clujean Matei Vremir.

Noua descoperire senzationala este deocamdata in curs de validare si ea vine dupa ce paleontologului clujean i-a fost validata o alta descoperire de senzatie – scheletul dinozaurului pe care l-a botezat „balaurul bondoc”.

Vineri, Matei Vremir a confirmat existenta noii sale descoperiri si a precizat ca rezultatele definitive vor fi date publicitatii in aceasta toamna.

”In curs de publicare exista un alt rest senzational gasit alaturi de acel balaur bondoc, care este o vertebra cervicala apartinand celui mai mare pterosaurian -reptila zburatoare- gasit vreodata. Dimensiunea vertebrei este practic de doua ori mai mare decat a celui mai mare pterosaur gasit pana acum in America de Nord, denumit Quetzalcoatlus, dupa zeul aztec”, a declarat Matei Vremir.

El a subliniat faptul ca o echipa internationala de specialisti lucreaza acum la descoperirea sa si ca rezultatele vor fi anuntate in curand.

„E intr-un stadiu avansat certificarea descoperirii, lucram cu o echipa de specialisti din Marea Britanie si Germania si se pare ca, intr-adevar, avem de a face cu cea mai mare bestie zburatoare, desi, sincer sa fiu, iti pui intrebarea cum putea sa zboare un astfel de animal care ajungea la dimensiunea unui avion”, a adaugat paleontologul clujean.

Matei Vremir a mai spus ca in zona Sebes a gasit mai multe schelete de dinozauri, fapt explicat prin aceea ca in urma cu zeci de milioane de ani, in zona respectiva, existau mlastini unde traiau animalele, mlastini care ulterior le-au pastrat conservate cadavrele.

Paleontologului clujean i-a fost confirmata, zilele trecute, de catre specialisti, o alta descoperire unica in lume: scheletul dinozaurului denumit „balaurul bondoc”.

Scheletul a fost descoperit la Sebes, Alba, si este cel mai complet schelet de dinozaur din Romania si cel mai complet schelet de dinozaur carnivor din Europa.

Vremir Matyas a precizat ca scheletul „balaurului bondoc” a fost gasit in proportie de circa 75 la suta si si-a exprimat speranta sa fie gasite si craniul si celelalte parti lipsa din coada si picior.

Fosila descoperita la Sebes are o vechime de 70 de milioane de ani si apartine unei noi specii de theropod, fiind donata Societatii Muzeului Ardelean (EME) din Cluj, unde va fi expusa pentru vizitatori.

Potrivit specialistilor, „balaurul bondoc” este o ruda apropiata, dar „aberanta”, a bine-cunoscutului Velociraptor descoperit in Cretacicul Mongoliei, care insa seamana mai degraba cu un hibrid intre un curcan supradimensionat si un caine pitbull. El se caracterizeaza printr-un bust robust, membre posterioare foarte puternice si musculoase, membre anterioare gracile si mult alungite, acoperite cu pene.

Printre caracteristici se numara bazinul foarte larg, orientat posterior, membrele anterioare bidigitate si membrele posterioare terminate cu cate patru degete functionale, dintre care o pereche cu gheare mari, asemanatoare unui pumnal.

De asemenea, ghearele duble, piciorul scurt, dar foarte musculos, si bustul robust sugereaza faptul ca acest animal era mai degraba un „kick-boxer” decat un bun alergator, tactica de atac fiind bazata preponderent pe ambuscade.

Lungimea medie a corpului era de 1,8-2,0 m, dimensiune ce-i conferea totusi un aspect fioros, mai ales ca prada sa era formata probabil din asa-numitii dinozauri ierbivori pitici (Zalmoxes, Telmatosaurus, Struthiosaurus), care puteau atinge lungimi de 3-4 m.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu