- Publicitate -
Ad imageAd image

Un tribunal din Lille a anulat expulzarea a 7 romi din nordul Frantei

Ad imageAd image

Tribunalul administrativ din Lille, nordul Frantei, a anulat marti ordinele de expulzare care vizau sapte romi originari din Romania, evacuati joia trecuta de pe un teren ocupat ilegal la periferia orasului.
Decizia reprezinta prima respingere legala a politicii controversate decise de presedintele Nicolas Sarkozy de desfiintare a taberelor ilegale de romi si de repatriere a acestora in tarile de origine.

In decizia sa, tribunalul din Lille a respins justificarea expulzarilor prezentata de prefectura, potrivit careia ocuparea terenului reprezenta o amenintare la adresa ordinii publice.

Motivul acestor anulari, care se bazeaza pe o decizie a Curtii de la Versailles din iulie 2009, este absenta unei tulburari a ordinii publice suficienta pentru a justifica expulzarea. Singura infractiune constatata a fost ocuparea ilegala a terenului, pedepsita in mod obisnuit cu amenda.

Avocatul celor sapte romi, Norbert Clement, sustine ca prefecturile franceze incalca legea atunci cand emit ordine de expulzare pentru romii evacuati.

Intrebat daca decizia tribunalului din Lille s-ar putea aplica si in alte cazuri similare, avocatul a afirmat ca jumatate din expulzarile efectuate intre 28 iulie si 17 august sunt ilegale, vizand persoane care se aflau de mai putin de 3 luni pe teritoriul francez.

In loc sa fie amendati pentru ocuparea ilegala a unui teren, romii primesc ordine de expulzare.

Ei nu au apoi decat 48 de ore pentru a contesta decizia prefectului, dupa care aceasta devine definitiva si irevocabila. Lipsiti de cunostinte suficiente de limba franceza si obligati sa se ocupe de probleme materiale imediate, romii nu mai ajung sa conteste decizia la tribunalul administrativ si sunt apoi expulzati, a explicat avocatul.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu