- Publicitate -
Ad imageAd image

Virusul West Nile loveste Romania: Doi morti si sapte infectati – Trei cazuri sunt in curs de confirmare

Ad imageAd image

Un numar de sapte cazuri de persoane infectate cu virusul West Nile au fost confirmate in Romania, dintre acestea doua soldandu-se cu deces, a anuntat, luni, intr-o conferinta de presa, ministrul Sanatatii, Cseke Atilla.

Potrivit Ministerului Sanatatii, alte trei cazuri sunt in curs de confirmare.

Cele doua persoane care au decedat proveneau din Bucuresti (in varsta de 75 de ani) si din Constanta, comuna dobrogeana Baneasa (in varsta de 79 de ani), a precizat demnitarul. Decesele au survenit in zilele de 19 si, respectiv, 22 august, dupa o perioada de terapie atat din cauza varstei inaintate, cat si a unor probleme de sanatate.

Conform lui Cseke Atilla, cele sapte cazuri au fost confirmate dintr-un numar de 80 de suspecti. Cele sapte cazuri provin din judetele Galati, Teleorman, Dolj, Constanta, Mures, Sibiu si din Bucuresti.

Ministrul Sanatatii a precizat ca virusul West Nile a fost contactat in Romania de persoane de peste 30 de ani. „Ministerul Sanatatii a cerut intensificarea unor actiuni de prevenire a raspandirii virusului”, a subliniat Cseke Atilla. El a aratat ca 85% dintre infectii sunt asimptomatice sau oligosimptomatice iar din celelalte 15 procente doar in jumatate dintre cazuri se ajunge la meningoencefalite.

Totodata, 1% din totalul celor investigati ajung la deces. Reprezentantii MS au sustinut ca la copii infectia trece neobservata iar in cazul celor care contacteaza virusul vindecarea este totala, cu conditia ca acestia sa nu prezinte si alte probleme de sanatate.

Ministrul Attila a spus ca sunt necesare masuri de dezinsectie in parcuri, desecare de ape colectate in urma inundatiile. El a adaugat ca a dispus anuntarea sistemului de alerta european EVEREST.

La randul sau, consilierul ministrului Sanatatii, Geza Molnar, a sustinut ca nu exista un vaccin si niciun tratament impotriva acestui virus, aratand ca cei infectati pot fi tratati cu medicamente simptomatice si antiinflamatorii, cu calmante si trebuie hidratati. Geza Molnar a spus ca se asteapta sa mai existe cazuri, dar sporadice, si nu o epidemie. Consilierul a aratat ca tantarii infectati cu virusul West Nile puteau veni din Grecia, adusi de un val de aer sau de la Rostov, Volgograd, dar si din Ungaria.

El a mai afirmat ca purtatori ai virusului West Nile pot fi si cabalinele, in 2010 fiind testati in Tulcea 200 de cai, dintre care 67 au fost infectati cu virus.

Meningita West Nile este o boala infectioasa care se transmite la om prin intermediul tantarilor, dar care nu se transmite direct de la om la om.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu