Executia bugetului general consolidat pe primele sapte luni ale anului s-a incheiat cu un deficit de 20 de miliarde de lei, reprezentand 3,9 la suta din Produsul Intern Brut, conform datelor publicate vineri de Ministerul Finantelor Publice.
Veniturile incasate la bugetul general consolidat au fost in suma de 93,3 miliarde de lei, in crestere cu 1,2 la suta, depasind pentru prima data in acest an realizarile perioadei corespunzatoare din anul precedent.
Incasarile au crescut in principal la veniturile din taxa pe valoare adaugata, unde discrepanta fata de anul precedent s-a redus de la minus 3,7 la suta, la 30 iunie 2010, la minus 0,8 la suta, precum si la accize, unde incasarile sunt mai mari cu 12,3 la suta la bugetul de stat si cu 7,7 la suta la nivelul bugetului general consolidat. Cresterea incasarilor din TVA s-a inregistrat indeosebi pe lunile iunie si iulie, influenta din majorarea cotei de la 19 la suta la 24 la suta urmand a se reflecta incepand cu luna august.
Veniturile din accize au crescut ca urmare a majorarii nivelului de accizare aplicat de la 1 ianuarie 2010, a cursului mediu lei/EURO luat in calcul la plata accizelor pentru anul 2010, precum si a cresterii cuantumului accizei la unele produse.
Potrivit MFP, se mentin decalaje importante la impozitul pe profit (minus 3,2 la suta), impozitul pe venit (minus 5,4 la suta), precum si la contributii de asigurari sociale (minus 5,3 la suta), insa au crescut incasarile din venituri nefiscale, cu 1.998 milioane de lei, precum si sumele restituite de Comisia Europeana in contul platilor efectuate pentru proiecte cu finantare europeana, cu 1,033 miliarde de lei.
Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 113,3 miliarde de lei au crescut in termeni nominali cu 3,2 la suta fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cheltuielile de personal au inregistrat o reducere de 4,7 la suta la nivelul bugetului general consolidat, cu mentiunea ca la bugetul de stat acestea au crescut cu 3,5 la suta, ca urmare a reorganizarii unor institutii publice, care au trecut, incepand cu 5 noiembrie 2009, de la finantarea din venituri proprii si subventii, la finantare integrala din bugetul de stat, conform Legii nr. 329/2009.
Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus cu 2,2 la suta fata de aceeasi perioada a anului 2009. Reducerea s-a inregistrat indeosebi la bugetul de stat, cu 24,8 la suta, in timp ce la bugetele locale acestea sunt mai mari cu 7,8 la suta. Depasirea inregistrata de administratiile locale a continuat totusi sa se diminueze, fiind mai redusa fata de luna precedenta cu 1,9 puncte procentuale.
La celelalte tipuri de cheltuieli s-au inregistrat de regula cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent, justificate de majorarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si angajarii imprumuturilor pentru acoperirea acestora in cazul cheltuielilor cu dobanzi (plus 27,4 la suta), precum si de efortul bugetar aferent programelor cu finantare UE (plus 152,3 la suta) si cele cu finantare din imprumuturi externe (plus 11,2 la suta).
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si programe de investitii finantate din surse interne si externe, au fost pe primele sapte luni in suma de 14,4 miliarde de lei, respectiv 2,8 la suta din PIB.
agerpres