- Publicitate -
Ad imageAd image

In cateva zile, Turnul Macelarilor din Baia Mare va intra in reabilitare – Proiectul, in valoare de 1,8 milioane euro, va fi finantat de norvegieni

Ad imageAd image

Zilele acestea, Bastionul Macelarilor, situat in zona centrului istoric al Baii Mari, langa Piata Izvoarele, va intra in reabilitare, anunta reprezentantii Consiliului Judetean Maramures. Pana acum, lucrarile au fost intarziate de contestatiile depuse la licitatiile organizate pentru demararea acestora. Proiectul prevede nu doar restaurarea constructiei vechi, ci si transformarea zonei intr-un centru expozitional, prin crearea de ateliere mestesugaresti traditionale (olarit, fierarie, tesatorie etc). Acesta va mai cuprinde o sala multimedia, precum si o fantana arteziana, care se va putea acoperi, in vederea organizarii de concerte.

Turnul Macelarilor, asa cum mai este el cunoscut, va fi reabilitat din fonduri norvegiene, printr-un proiect comun pentru care si-au dat aportul Consiliul Judetean Telemark (Norvegia), Consiliul Judetean Maramures si Muzeul de Istorie. Valoarea totala a proiectului se ridica la suma de 1,8 milioane euro. Finalizarea acestuia este programata pentru sfarsitul anului viitor, dupa ce, initial, s-a avut in vedere primavara lui 2011 ca limita pentru predarea lucrarii.

Bastionul are o istorie veche de peste 460 de ani, fiind construit in anul 1547, de un anume Gaspar Dragyi. Zidul inconjurator este si mai vechi, fiind realizat in 1469, in baza unui document semnat de Matei Corvin. Constructia face parte din cele sapte turnuri care asigurau centura zidului. Ea este cunoscuta ca fiind locul in care Pintea Viteazu a fost ucis in anul 1704. Restaurat in mai multe randuri, inclusiv in secolul trecut, pana in anii ’70, turnul s-a aflat in proprietatea unei familii, care il folosea drept adapost pentru pasari si animale de curte. In 1977, bastionul a trecut in patrimoniul Muzeului Judetean de Istorie.

Ciprian DRAGOS


In fotografie, turnul, asa cum arata el in 1928

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu