- Publicitate -
Ad imageAd image

In Maramures, firmele-capusa ale ministrului Videanu sug banii din minerit – ICPMN si firma lui Staicu Balanescu, pe lista favoritelor

Ad imageAd image

35 milioane euro, atat inghit in acest an firmele de casa ale ministerului condus de Adriean Videanu, bani dirijati prin SC Conversmin SA, firma al carei unic actionar si administrator este Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

In decurs de o luna, s-a atribuit deja prin negociere directa suma de peste 160 miliarde lei vechi (din totalul de 1,4 mii miliarde lei vechi) catre mai multe firme, in vederea prestarii unor servicii legate de inchideri de perimetre miniere, reconstructii ecologice, proiectare urbanistica, analize tehnice, consultanta stiintifica, testari si alte activitati fara finalitate concreta. Incredibil este faptul ca SC Conversmin a dispus de suma respectiva inainte de a incheia contractul cu Ministerul, respectiv 14 august.

In Maramures, banii au fost dirijati in doua directii. Principalul beneficiar este Institutul de Cercetari si Proiectari Miniere SA Baia Mare, cu care au fost incheiate trei contracte, prin atribuire directa. In data de 9 iulie, Conversmin a atribuit Institutului suma de 666 milioane lei vechi (fara TVA), pentru servicii de proiectare pentru completarea proiectului tehnic de depozitare a deseurilor de la statiile de epurare ape de mina la Iazul Tautii de Sus.

In data de 12 iulie, Institutul a mai contractat servicii in valoare de 240 milioane lei vechi, pentru completarea proiectului tehnic de inchidere si ecologizare mina Borsa, iaz Novat. In aceeasi zi, institutul baimarean a incheiat un alt contract, in valoare de 507 miloane lei (fara TVA), pentru servicii de proiectare la intocmirea proiectului tehnic de inchidere subterana a galeriei Purcaret Inferior de la mina Ilba.

Un alt beneficiar este SC RO-MIN SRL Baia Mare, firma fostului director general al REMIN, Staicu Balanescu (inlocuit la conducerea companiei in 2002). Aceasta a primit de la Conversmin, tot prin negociere directa, in data de 5 august, 430 milioane lei (fara TVA), pentru servicii de asistenta tehnica la executia lucrarilor de inchidere si ecologizare a obiectivului minier Ostra – Iaz Tarnicioara, judetul Suceava.

Pentru servicii similare privind locatiile din Maramures s-au mai atribuit direct aproximativ 850 milioane lei vechi. SC Phobos Soft SA Bucuresti a castigat un contract in valoare de 325 milioane lei (fara TVA) pentru servicii de expertiza tehnica pentru evaluarea starii de siguranta a iazului de decantare Valea Straja – mina Lesul Ursului U.P. Tarnita, judetul Suceava, si a iazului de decantare Bozanta din cadrul minei Herja, judetul Maramures.

De asemenea, Castrum Corporation SRL Negresti-Oas a beneficiat de un contract in valoare de 5,38 miliarde lei (fara TVA), pentru  lucrari de inchidere si ecologizare Iaz Novat – lucrari de remediere si modernizare a sistemului de epurare pasiva.

Pe langa faptul ca toate serviciile au fost subcontractate inainte ca SC Conversmin SA sa incheie contractul cu Ministerul, firmele in cauza sunt tocmai cele care au mai beneficiat de astfel de contracte, pentru aceleasi servicii si pentru aceleasi obiective. Practic, Ministerul a alocat alti bani pentru „mici ajustari” la studiile si proiectele initiale. Ceea ce ne duce cu gandul la faptul ca proiectele initiale au fost executate gresit sau sunt incomplete.

Calin Crisan, prim-comisar al Garzii de Mediu Maramures, ne-a explicat faptul ca firmele care au lucrat la inchiderea perimetrelor miniere au fost alese si in acest an, in baza contractelor semnate in anii anteriori.

„In urma cu cativa ani, Institutul de Proiectari Miniere a castigat licitatia de intocmire a proiectelor tehnice, la incetarea activitatii Companiei REMIN. E vorba de peste 80% dintre lucrari. Pe langa aceasta, mai este si firma RO-MIN SRL.

Prin urmare, unde s-au proiectat acum patru ani planurile de incetare a activitatii si s-au obtinut avizele de mediu, de drept, orice interventie fata de planul initial, cum este si cazul Ilba Purcaret, cand apar lucrari de punere in siguranta a galeriilor si a haldei, firma poate face aceste re-proiectari partiale. De aceea lucreaza ICPMN la Purcaret. Daca exista o lucrare avizata, nu poate veni o alta firma, sa intervina la proiectul mare si sa aduca modificari. Sunt lucrari de urgenta.

La Mina Baia Sprie, planul de ecologizare cuprinde si Iazul Tautii de Sus. Este o componenta a vechii Mine Baia Sprie. Doar ICPMN are dreptul sa vina sa modifice formula agreata acum cativa ani si sa propuna un depozit de namol pentru statia de epurare a apelor de mina. Ca va obtine avize de mediu acest proiect, ma indoiesc. Sunt sceptic. Pentru ca populatia din zona nu doreste depozitarea materialului pe Iazul Tautii de Sus.

Pentru Iazul Novat s-a inceput inchiderea sa prin doua proiecte separate. Unul a fost finantat pe bani de la Banca Mondiala si derulat de Agentia Nationala de Resurse Minerale. El se referea la jumatate din Iazul Novat. Un alt proiect a fost derulat de Conversmin, iar licitatia a fost castigata de ICPMN Baia Mare, acum vreo 4-5 ani. Conditia a fost ca proiectul propus sa fie in concordanta cu cel derulat de ANRM. Practic, la Novat exista o singura lucrare, finantata din doua surse diferite. Acum este aproape finalizata”, a declarat Calin Crisan.

Atribuirea prin negociere directa priveste doar o mica parte din totalul de 1,4 mii miliarde lei alocata in acest an de Ministerul Economiei. Ramane de vazut unde va fi dirijat restul de bani. Cu siguranta clienti vechi precum Staicu Balanescu (care va mai superviza lucrari de inchidere pe sume frumoase) nu vor fi ocoliti.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu