- Publicitate -
Ad imageAd image

Jaful de pe Gutai: Inculpatii Ioan Ursut si Massimo Loddo raman in arest – Dosarul s-a amanat pe 7 septembrie, din cauza lipsei judecatorului titular

Ad imageAd image

In cursul zilei de marti, cei doi inculpati trimisi in judecata in cazul jafului de pe Gutai au fost prezentati in fata instantei. Ioan Ursut si Massimo Loddo sunt acuzati de comiterea infractiunilor de lipsire de libertate in mod ilegal, talharie, uzurpare de calitati oficiale si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Cauza s-a amanat, din cauza unui viciu de procedura dat de faptul ca judecatorul titular a lipsit. „S-a constatat o lipsa de procedura cu partea vatamata si s-a dat un nou termen pentru data de 7 septembrie”, a declarat Eugen Rosca, unul dintre avocatii din acest dosar. In continuare, cei doi vor fi judecati tot in stare de arest.

Conform procurorilor Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in data de 15 septembrie, 2009, cei doi au participat la atacarea unei masini de transport valori, apartinand firmei G4S, care traversa Pasul Gutai.

Beneficiind de ajutorul altor persoane, acestia au oprit masina respectiva si au sustras sacii cu bani care urmau a ajunge la Sighetu Marmatiei. Initial, comisarul sef Ioan Isac, la acea vreme comandantul Inspectoratului Judetean de Politie Maramures, a anuntat un prejudiciu total de 2,4 miliarde lei vechi. Ulterior, s-a stabilit ca valoarea acestuia a fost de 40 miliarde lei vechi.

Cazul a fost unul spectaculos, atat prin metoda folosita (atacarea masinii de persoane inarmate), cat si prin pregatirea actiunii (au fost implicate mai multe masini furate si apoi abandonate). De asemenea, de numele lui Ursut (51 ani) este legata o intreaga istorie picanta. Inainte de ’90, acesta a fugit din tara, fiind arestat in strainatate si condamnat la 18 ani inchisoare, pentru omor.

Perindat prin Europa, acesta a reusit sa scape in repetate randuri de autoritati, insa, dupa cativa ani, a fost prins si incarcerat. A reusit sa scape de patru ori, evadand din puscariile in care a fost inchis. Ultima evadare a avut loc in 1998, tocmai de Craciun, cand Ursut se afla la inchisoarea din Milano.

A taiat gratiile celulei cu un ferastrau si a fugit cu ajutorul mai multor cearceafuri legate intre ele. Ulterior a fost prins si incarcerat pana la ispasirea pedepsei. A fost eliberat in anul 2007 si a locuit la Livorno, in Italia.

Jaful secolului, cum a fost numita lovitura lui Ursut si compania, este departe de a fi solutionat. Pana acum, doar doi dintre cei implicati in acest caz au fost prinsi si trimisi in judecata. Retinerea lui Ursut si a lui Massimo Loddo a avut loc in luna ianuarie a acestui an, in timp ce pregateau o noua lovitura, tot in Pasul Gutai si tot asupra unei masini de transport valori apartinand G4S.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu