- Publicitate -
Ad imageAd image

Ne-au intrecut pana si bulgarii, in ceea ce priveste nivelul de trai

Ad imageAd image

Romanii au ajuns sa traiasca

mai rau ca bulgarii

Conform ultimelor studii efectuate de diferiite companii de profil arata faptul ca, comparatiia dintre puterea de cumparare a romanilor si cea a vecinilor nostri este unul din multele lucruri care nu ne avantajeaza deloc. Potrivit ultimelor date colectate dupa inceperea crizei arata ca pana si bulgarii traiesc mai bine ca noi.

Potrivit portalului Numbeo.com, una din cele mai mari baze de date referitoare la costul vietii, un roman are salariul mediu net de 373,24 euro, mai mic cu 56 de euro decat cel al unui bulgar.

In plus, multe preturi sunt la noi mai mari. Astfel, daca merge la un restaurant fara fite in Bucuresti, un roman trebuie sa scoata din buzunar in medie 5,43 de euro. Aceeasi masa l-ar costa la Sofia 4,7 euro, la Kiev 3,81 de euro sau 5 euro într-un local din Belgrad.

Nici daca aleg sa bea acasa, romanii nu sunt avantajati. Daca ar fi sa isi dea toata leafa pe bere, un roman „mediu” ar putea cumpara intr-o luna 287 de beri de 0,5 litri, fata de 429 de halbe cat poate achizitiona un bulgar, sau 581 de beri un englez, adica de doua ori mai multe decat un locuitor din Romania. In schimb, in tara noastra, laptele este mai ieftin decat la sud de Dunare, dar ouale sunt mai scumpe. Cu banii castigati intr-o luna, un concetatean isi poate umple rezervorul de la masina de 7 ori, in timp ce un bulgar isi poate face plinul de 8,58 ori, la fel ca un ungur. Asta pentru ca pretţul unui litru de benzina este asemanator in zona: 1,04 euro la Bucuresti, 1 euro la Sofia, in timp ce in Budapesta este 1,25 euro. Cel mai bine sta Romania la capitolul telefonie mobila si la pretul parcarilor. Potrivit unui studiu global al Colliers International, romanii platesc pe parcare unul din cele mai mici preturi din Europa. Problema e ca, in toate marile orase ale Romaniei, exista o criza acuta de locuri de parcare amenajate.

Daca ar fi sa isi dea toata leafa pe bere, un roman „mediu” ar putea cumpara intr-o luna 287 de beri de 0,5 litri, fata de 429 de halbe cat poate achiziţiona un bulgar, sau 581 de beri un englez, adica de doua ori mai multe decat un locuitor din Romania. In cazul in care un cetatean al Marii Britanii ar opta sa se racoreasca pe o terasa de pe meleagurile noastre, din salariul sau lunar ar avea posibilitatea sa isi cumpere de trei ori mai multe halbe de bere decat in tara sa.

Potrivit portalului Numbeo.com, una din cele mai mari baze de date referitoare la costul vietii, un roman are un salariu mediu net de 373,24 euro, mai mic cu 56 de euro decat cel al unui bulgar. Cu o leafa mai mica, un roman trebuie sa scoata din buzunar, daca merge la un restaurant fara fite din Bucuresti, in medie 5,43 euro, fata de 4,70 euro cat ar da intr-un restaurant de aceeasi categorie din Sofia, de 3,81 euro intr-un local din Kiev sau 5 euro intr-un local din Belgrad.

In ce priveste laptele, acesta are un pret care nu difera cu mult de la o tara la alta, in cele analizate. Asadar, pentru un litru de lapte un roman scoate din buzunar 0,81 euro, un bulgar 1,08 euro, iar un ungur 0,72 euro. Intr-o luna, din leafa sa, un concetatean mediu isi poate cumpara 460 de litri de lapte, in vreme ce un bulgar poate consuma 397 litri, iar un ungur, de aproape doua ori mai mult. Cumparam, in schimb, oua mai scumpe comparativ cu vecinii nostri de la sud de Dunare si cu cei de la granita de vest, precum si fata de madrileni.

Platim utilitati mai scumpe

Factura la utilitati, incluzand lumina, apa, gazul si gunoiul menajer, ne costa lunar circa 65,45 euro, avand o pondere de pana intr-o cincime din salariul mediu net lunar, potrivit portalului amintit. In schimb, la unguri factura de plata a utilitatilor echivaleaza cu 12% din salariul net, iar in Paris ajunge la 7% din salariul mediu net. De asemenea un cost mai mic achita locuitorii Kievului, de numai 19,80 euro pe lună.

Mai jos am decis sa va prezentam unul din cele mai reprezentative grafice pentru a va putea faca o idee mai buna in ceea ce priveste nivelul de trai in Romania, fata de alte tari europene.

(Click pe grafic pentru a-l mari)

Unul din cele mai des folosite indicatoare folosite deseori atunci cand se fac comparatii intre costul vietii in diverse capitale din lume este pretul unei mese la Mc Donald’s. Astfel ca, pentru un meniu la Mc Donald’s, un roman scoate din buzunar 3,02 euro, un bulgar 3 euro, un ungur 4,10 euro, iar un locuitor al Madridului – 6,9 euro. Pe scurt, din datele portalului reiese ca, intr-o luna, un roman si-ar permite sa ia de trei ori mai putine mese la un astfel de restaurant, comparativ cu un parizian, de exemplu.

Sapte rezervoare pe luna

Cu banii castigati intr-o luna, un concetatean isi poate umple rezervorul de la masina de sapte ori, in timp ce un bulgar poate face plinul la masina de 8,58 ori, la fel ca un ungur.

Pretul unui litru de benzina este asemanator in cele trei tari vecine, adica 1,04 euro in Bucuresti, 1 euro la Sofia, in timp ce in Budapesta un litru de combustibil se comercializeaza cu 1,25 euro. In schimb, ceva mai bine stam la telefonia mobila. Cu 8,94 euro putem vorbi 100 de minute la mobil, potrivit portalului citat, in timp ce un locuitor al Sofiei scoate din buzunare 14,67 euro pentru acelasi serviciu, iar un spaniol 30 de euro.

sursa: gandul.info

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu