- Publicitate -
Ad imageAd image

Criza in Rusia: Incendiile din ultimele saptamani produc pagube comparabile cu cele de la Cernobal

Ad imageAd image

Incendiile care nu mai contenesc de la sfarsitul lunii iulie s-au transformat in adevarat dezastru pentru Rusia, scotand la iveala in acelasi timp grave deficiente structurale. Presa straina compara acest dezastru cu teribila catastrofa de la Cernobal (1986) care a grabit prabusirea URSS, comenteaza Ouest-France.

Incendiile din Rusia au demonstrat ca in sistemul de guvernare al tarii nu a intervenit nicio schimbare din 1986, iar aceasta situatie ameninta sa degenereze intr-o criza. Guvernul rus arata dezorganizat si ineficient, in timp ce rusii se simt ‘abandonati, daca nu chiar tradati de liderii lor, care i-au lasat singuri cu soarta lor’.

Moscova nu are doar primar, aici se afla concentrala intreaga elita politica a tarii. Insa, in zilele in care capitala rusa era invaluita in fum, toti parasisera capitala, ascunzandu-se de smog si canicula. Amaraciunea rusilor s-ar putea transforma in furie, apreciaza publicatia citata.

Sistemul supracentralizat creat de fostul presedinte rus Vladimir Putin, in prezent premier, da semne de esec. El incearca sa-i calmeze pe rusi, asigurand ca tine situatia sub control. Promite case noi si compensatii. Cu toate acestea, din cauza coruptiei, a indiferentei elitelor fata de populatie si a puterii supracentralizate, banii alocati de guvern ajung cu greu in regiuni, remarca Ouest-France.

Declaratiile lui Putin ca va controla personal constructia de case noi pentru victimele incendiilor sunt percepute ca o ‘recunoastere a neputintei in fata coruptiei ce erodeaza tara’, apreciaza L’Express. Dupa cum sustine expertul Aleksandr Konovalov, in catunul Verhniaia Vereia, Putin a nu fost pregatit sa tina piept femeilor care il huiduiau, tipau si il intrerupeau. Pana acum, toti erau muti de admiratie cand vorbea el, spune Konovalov.

Presedintele rus Dmitri Medvedev si premierul Vladimir Putin incearca sa prezinte situatia drept o anomalie naturala, cu care Rusia nu s-a mai confruntat pana acum, incercand sa directioneze energia populara spre lupta cu focul.

La zece ani dupa scufundarea submarinului nuclear Kursk, cu 118 de oameni la bord, ‘noul presedinte Putin’ a reusit sa transforme un dezastru intr-un factor de mobilizare a energiei noii Rusii, considera Ouest-France, insa popularitatea sa a avut grav de suferit.

Astfel, cota sa de popularitate a scazut in prezent la 44-47% fata de luna ianuarie, cand se bucura de simpatia a 61% dintre rusi. In timp ce popularitatea presedintelui Dmitri Medvedev a scazut la 39%-38%, de la 47%.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu