- Publicitate -
Ad imageAd image

Ford isi reduce datoriile ajutat de mai multe state, inclusiv cel roman

Ad imageAd image

Ford Motor Co. va primi finantare de la guvernul american si de la alte state, pentru a-si diminua datoria si in vederea unei posibile revizuiri in crestere a ratingului companiei, o situatie ironica pentru singurul mare producator auto care nu a primit ajutor de la stat, transmite Wall Street Journal.

Guvernele unor state precum SUA, Marea Britanie si Romania au garantat imprumuturi luate de Ford, compania putand astfel sa investeasca si in acelasi timp sa-si reduca datoriile.

Totusi, unele guverne au respins solicitarea producatorului auto, nedorind sa ajute o companie care in ultimele cinci trimestre a avut profit.

Ford a avut un an bun, cu un profit de peste sapte miliarde dolari, iar in SUA vanzarile au crescut cu 22 la suta, dupa un 2009 foarte slab. Astfel, Ford si-a redus semnificativ datoriile, de la aproape 33 miliarde dolari la finalul primului trimestru, la circa 26 miliarde dolari la 30 iunie.

Ford a reusit sa-si reduca datoriile si datorita faptului ca a primit garantii de la diverse guverne nationale pentru imprumuturi contractate, compania fiind astfel capabila sa faca si investitii in fabrici.

Si guvernul roman a sustinut Ford, nu doar prin ajutoarele de stat in valoare de circa 200 milioane euro, dar si prin garantarea a 80 la suta din obligatiile aferente contractului de finantare dintre Banca Europeana de Investitii si Ford Romania, in valoare de 400 milioane de euro, suma imprumutata pentru modernizarea fabricii de automobile de la Craiova.

WSJ mentioneaza totusi ca unele guverne sunt sceptice cand e vorba sa ajute o companie care a obtinut profit in ultimele cinci trimestre.

Ford spera ca agentiile de rating isi vor imbunatati perspectivele de la nivelul ‘stabil’ din prezent, la un nivel superior, care sa permita companiei sa se imprumute mai ieftin.

In septembrie 2009, uzina Ford de la Craiova a demarat productia utilitarei usoare Ford Transit Connect. Grupul american Ford a devenit actionar majoritar la Automobile Craiova in septembrie 2007, cand a achizitionat de la statul roman 72,4 la suta din companie, suma platita fiind de 57 de milioane de euro.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu