- Publicitate -
Ad imageAd image

Cifre soc: 200 miliarde lei – valoarea pagubelor produse in Maramures de inundatiile din ultimele doua luni

Ad imageAd image

Fenomenele meteorologice periculoase produse, in luna iulie, la nivelul judetului Maramures au afectat 18 unitati administrativ-teritoriale (Baia Mare, Baia Sprie, Cavnic, Ulmeni, Viseu de Sus, Arinis, Baiut, Bistra, Dumbravita, Farcasa, Gardani, Grosii Tiblesului, Leordina, Petrova, Poienile de Sub Munte, Ruscova, Sieu si Miresu Mare) producand pagube in valoare de peste 19.300 mii lei, informeaza reprezentantii Prefecturii Maramures.

„A fost trimisa la Secretariatul General al Guvernului o evaluare a pagubelor produse in lunile iunie si iulie, in vederea accesarii de fonduri comunitare pentru eliminarea efectelor negative produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase”, a precizat subprefectul Bondi Gyongyike. In cazul unui raspuns pozitiv, banii vor fi alocati din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene.

„Instabilitatea atmosferica ridicata a  contribuit la averse de ploaie, cu caracter torential, insotite de descarcari electrice, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie li izolat caderi de grindina. Regimul pluviometric a fost excedentar, fiind inregistrate cantitati de precipitale care cumulate au depasit 100 l/mp.

S-au inregistrat si ploi torentiale, in timp scurt, iar cantitatea de apa cazuta a depasit pragul de precipitatii”, a comunicat Dan Buca, purtator de cuvant al Institutiei Prefectului Maramures.

Aversele de ploaie au contribuit la producerea de scurgeri de pe versanti care au afectat 37 locuinte si 212 anexe gospodaresti. Doua anexe gospodaresti au fost distruse de suvoaiele de apa. Au fost afectate de inundati si intensificari de vant 5 obiective socio-economice (doua scoli, doua biserici si o gradinita).

Debitele si nivelurile crescute ale vailor si paraielor au dus la revarsarea acestora din matca. Ele au transportat aluviuni si material lemnos care au degradat 8 poduri, 54 de podete si patru punti pietonale. De asemenea, apele revarsate au spalat si degradat 16 sectoare de drum national; 4,5 km de drum judetean; 19,6 km  de drum comunal si 21,9 km de strazi.

Viiturile produse pe cursurile de apa au inundat 602 hectare de teren agricol (din care 542 sunt hectare de teren cultivate, iar 90 hectare sunt pasuni si fanete). Aluviunile transportate de ape au colmatat 228 de fantani. Au mai fost afectate de ape constructii hidrotehnice (1,2 km de diguri, respectiv 1,2 km de aparari de mal si 0,03 km de zid de sprijin), iar apele au erodat 18,8 km de maluri.

Pagube s-au inregistrat si la retele de alimentare cu apa si retele de telefonie. Au fost surprinse de viituri si inecate 120 de pasari, iar 40 stupi de albine au fost distrusi de suvoaiele de apa.

Pentru eliminarea efectelor negative au intervenit structuri ale MAI (pompieri militari, politisti, jandarmi) membri ai comitetelor locale pentru situatii de urgenta, specialisti din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor, Directiei de Sanatate Publica si voluntari de la servicii voluntare pentru situatii de urgenta si Serviciul de Ajutor Maltez, filiala Baia Mare.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu