- Publicitate -
Ad imageAd image

HHC contesta masura reducerii personalului in sistemul de protectia copilului – Stefan Darabus: „Costurile scad, ci cresc, prin intrarea de copii in sistem”

Ad imageAd image

Fundatia HHC Romania se arata ingrijorata de masurile luate de Guvernul Romaniei fata de sistemul de protectia copilului. Incepand cu 1 iulie, Autoritatea Nationala de Protectia Drepturilor Copilului a fost desfiintata, Stefan Darabus, directorul fundatiei Hope and Homes For Children Romania, aratandu-se contrariat de modul in care Executivul a inteles sa aplice masurile de austeritate.

„Nu mai avem partener de dialog. Efectele Ordonantei de Urgenta sunt critice pentru protectia copilului. In primul rand pentru ca se reduce numarul de personal, si asa insuficient, care functiona in sistem si care avea grija de copii. De asemenea, nu se pot opera angajari in sistem, chiar daca exista membri de personal care pleaca.

Singurul criteriu avut in vedere pentru luarea acestei decizii a fost acela financiar, al costurilor pe care le implica ingrijirea si cresterea copiilor”, a declarat Darabus.

Acesta a mai spus ca ingrijorator este faptul ca astfel de masuri se iau fara consultarea specialistilor pe problemele de protectia copilului si a ONG-urilor de profil. Lucrul acesta dovedeste o lipsa de strategie a statului pentru protectia minorilor institutionalizati.

Cel mai grav dintre efectele produse, in timp, ar fi cresterea numarului de copii din sistem si, implicit, cresterea costurilor, adica tocmai ceea ce nu doreste acum Guvernul.

„Parca am fi in Kafka. E o lipsa de orizont si proiectie strategica la nivelul Executivului. Unul dintre efecte va fi si cresterea implicita a costurilor, prin intarea de copii in sistem. Lucrurile sunt mai sufocante acum decat oricand”, a precizat directorul HHC.

In Maramures, schema de personal a Directiei de Protectia Copilului va ramane nemodificata, fiind gasite solutii pentru pastrarea angajatilor in sistem. Copiii din alte judete, in schimb, nu au fost atat de norocosi, iar de acum inainte vor avea parte de mai putina ingrijire din partea statului.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu