- Publicitate -
Ad imageAd image

Romaltyn Mining ne minte in fata – Rusii nu vor prelucra doar sterilul Flotatiei Centrale, ci vor aduce minereuri si din alte parti – ZiarMaramures.ro are dovada

Ad imageAd image

Perversitatea cu care SC Romalty Mining actioneaza pentru obtinerea tuturor autorizatiilor necesare inceperii activitatii de obtinere a aurului pe baza de cianura arata faptul ca investitorilor rusi le este teama de un eventual esec al afacerii. Pentru evitarea acestuia, folosesc toate mijloacele, indiferent cat de legale sau oneste sunt, chiar inducand in eroare institutiile statului si pe baimarenii care inca mai cred in buna intentie a samaritenilor rusi.

ZiarMaramures.ro va prezinta dovada faptului ca Romaltyn minte institutiile statului atunci cand vine vorba de viitoarea activitate pe care o va desfasura in Romania. Primaria Baia Mare si Consiliul Judetean Maramures au fost induse in eroare de solicitarile societatii, care a precizat faptul obiectul de activitate al viitoarei investitii va fi prelucrarea sterilului Iazului Central, aflat in Tautii de Sus, la limita teritorial-administrativa cu Municipiul Baia Mare.

Acest aspect este dovedit si de un raspuns al conducerii societatii la o solicitare a redactiei noastre, in care nu se precizeaza nimic de alte materii aurifere care vor fi prelucrate in afara sterilului fostei Flotatii Centrale.

„Noii proprietari ai SC Romaltyn Mining SRL doresc sa reia activitatea de procesare pana la inceputul anului 2011. SC Romaltyn Mining se bazeaza pentru procesare pe circa 8,5 milioane tone de steril din Iazul Central, singura resursa aflata astazi in patrimoniul sau”, afirma Benoniu Munteanu, director tehnic al companiei.

Cu toate ca nu spune fatis, SC Romaltyn pregateste o investitie de asemenea amploare (adica 11 milioane dolari), nu doar pentru sterilul respectiv (care, intre noi fie vorba, depaseste 10 milioane tone), ci pentru a prelucra minereuri aurifere aduse din alte parti.

Intr-o adresa trimisa Prefecturii Maramures de catre Agentia Nationala de Protectia Mediului, se precizeaza faptul ca SC Romaltyn Mining va „procesa sterile miniere si alte materii prime cu continut de aur si argint”. Din aceasta adresa reiese cat se poate de limpede faptul ca Romaltyn a solicitat autorizatie integrata de mediu catre Agentia de Protectia Mediului pentru prelucrarea de materii prime care nu se regasesc la momentul de fata in patrimoniul sau, asa cum mentiona Benoniu Munteanu.

Vizavi de acest aspect, Primaria Baia Mare a solicitat Agentiei Nationale de Protectia Mediului date suplimentare privind aceasta activitate, insa, pana la acest moment, nu a primit niciun raspuns. Probabil ca nu il va primi niciodata.

Intentia Romaltyn vine in contradictie cu Hotararea de Guvern prin care s-a dispus parteneriatul dintre stat si fosta companie Transgold. Prin Hotararea 879, din 1 noiembrie 1995, s-a aprobat „participarea Regiei Autonome a Plumbului si Zincului Baia Mare, in conditiile legii, la constituirea, in cooperare cu o firma straina, a unei societati mixte, cu scopul retratarii sterilelor de flotatie din depozitele Sasar si Flotatia Centrala, in vederea obtinerii concentratelor de metale pretioase”.

De asemenea, in nota de fundamentare a Hotararii de Guvern, s-a avut in vedere o perioada de functionare de maxim cinci ani, perioada de functionare in perfecta concordanta cu capacitatea de prelucrare de circa 10 mc/zi si volumul sterilelor de flotatie din cele doua iazuri de decantare (aproximativ 15 milioane mc).

Intentia Romaltyn, de prelucrare a altor materii cu continut de aur si argint decat cele aflate la Iazul Flotatiei Centrale a fost confirmata si de primarul interimar Istvan Ludescher. Acesta a declarat ca „fosta societate Transgold trebuia sa prelucreze halda de la Meda si cea a Flotatiei Centrale. Dupa accidentul din 2000, activitatea s-a oprit. Acum, Romaltyn solicita autorizatie de mediu si pentru prelucrarea altor materii aurifere. Romaltyn nu e i legalitate in ceea ce priveste functionarea si prelucrarea respectiva”.

De asemenea, senatorul Sorin Bota a precizat intr-un comunicat de presa faptul ca, din informatiile pe care le detine, Romaltyn va prelucra, in cazul inceperii activitatii, minereuri aduse din alte tari.

„Sa nu credeti ca dupa ce pirita din Baia Mare va disparea ei (rusii, n.red.) vor pleca si vor lasa in urma un spatiu verde si curat. Dimpotriva, vor aduce deseuri miniere din alte tari si le vor valorifica aici  unde li se permite acest lucru”, a declarat Sorin Bota.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu