- Publicitate -
Ad imageAd image

Parerea mea: Logica excluderii vs. ratiune – cazul PNL Baia Mare

Ad imageAd image

Unul dintre cititorii ZiarMaramures.ro ne-a trimis in cursul acestei dimineti un comentariu pe tema excluderilor din PNL a consilierilor locali care au votat schimbarea viceprimarului Mircea Dolha cu Zamfir Ciceu. Un punct de vedere pertinent, pe care am considerat potrivit a-l publica la sectiunea Parerea Mea. Il reproducem integral.

„Am aflat astazi ca doi colegi consilieri locali PNL din Baia Mare, Cristian Niculescu Tagarlas si Cornelia Negrut, au fost dati afara. Alti patru avertizati, cei sase fiind toti reprezentantii liberali in Consiliul Local. Cica sunt propusi pentru excludere si viceprimarul liberal Zamfir Ciceu si deputatul Catalin Chereches.

Care e motivul excluderii? Consilierii locali liberali au votat numirea in functia de viceprimar a unui alt liberal. Da, da, ati citit bine. Consilierii liberali au propus si votat un liberal, un coleg, pentru functia de viceprimar. Deci nu au votat un PDL-ist, nici un PSD-ist, nici pe mai stiu eu cine, ci pur si simplu un liberal.

Suna ciudat? Asa si este. Cel putin pentru o logica a bunului simt si, de ce nu, a pragmatismului politic. Ca sa fie si mai clar, dupa arestarea lui Cristian Anghel, Primaria Baia Mare a ramas in gestiunea unui viceprimar UDMR, secondat de un viceprimar PSD. Cum alegerile pentru un nou primar se amana sine die, Guvernul neavand niciun interes sa le organizeze, PNL, castigatorul alegerilor, practic a ramas in afara zonei de decizie.

Daca baimarenii ar fi vrut un UDMR-ist sau un PSD-ist la sefia primariei ar fi dat votul acestor formatiuni. Nu au facut-o, ci au ales un liberal. Decizia consilierilor PNL a fost aceea de a restabili, macar partial, raportul de forte, numind un viceprimar liberal in locul celui de la PSD. Pentru asta au fost unii dati afara si unii sanctionati.

In opinia mea, de membru PNL si de om care il respecta profund pe Cristian Anghel si ce a construit la Baia Mare, mi se pare o uriasa eroare politica, strategica, pragmatica si umana. Sper sa existe intelepciunea de a o repara. Si vreau sa aduc cateva argumente, cred eu, logice si sa formulez cateva intrebari retorice.

Excluderea este o forma extrema de sanctiune. Ea are rationalitatea ei, atunci cand este vorba de gesturi politice grave. Cum ar fi sa votezi impotriva (si nu pentru!) propriului partid sau a propriului candidat. Exemplul motiunii de cenzura imi vine primul in minte.

Orice organizatie are de ales intre o logica conflictuala si una consensuala. Nu e anormal ca, de-a lungul timpul, sa apara dispute. Dar e contraproductiva radicalizarea lor pana la extrema. Cred ca primul pas ar trebui sa fie incercarea de dialog si conciliere.

In cazul de fata se invoca nerespectarea unui protocol cu PSD. Protocolul nu este nici o hartie, dar nici o chestiune imuabila, ci un acord facut in anumite circumstante, pornind de la anumite premise. Intelegerea este ca PSD sa aiba viceprimar acolo unde PNL are primar. Dar, dupa cum vad eu, PNL nu mai avea la Baia Mare nimic.

Despre ce protocol vorbim cand termenii lui s-au schimbat complet, cand datele problemei sunt altele? Da, daca PNL ar fi castigat din nou alegerile si ar fi refuzat sa-si respecte intelegerea cu PSD pentru viceprimar, atunci inteleg.

Dar nu cred ca exista protocol pe lumea asta care sa pretinda sa te dai la o parte desi ai castigat. Iar cine interpreteaza asa, invocand onoarea, ori e slab din fire si atunci isi merita soarta de invins, ori face jocurile altcuiva.

Nu cred ca vreo alta formatiune ar fi cedat, de buna voie, o primarie concurentilor sai politici. Daca nu din pragmatism, atunci din principiu si din logica votului. Crede cineva ca daca maine Mazare nu mai e primar la Constanta, PSD lasa primaria PNL-ului, doar pentru ca asa s-a nimerit?

Sau daca Gheorghe Stefan brusc nu mai e primar la Piatra Neamt, viseaza cineva ca vine repede un consilier liberal si preia functia de primar, iar PDL zice „hai, treaca de la noi, sa le lasam si lor o primarie. ” Sa fim seriosi! Asta niciodata…si nici nu i-as putea condamna, pentru ca ei au castigat alegerile!

Ce organizatie isi permite luxul de a-si da afara cei mai importanti reprezentanti alesi? Cum isi permite luxul? Cand PDL ia tot ce prinde, noi ne grabim sa ne debarasam de proprii oameni si am gasit repede un motiv…?

Cei care au decis, oare de cate ori s-au gandit inainte? I-as jigni daca as spune ca a gandit altcineva in locul lor si nu vreau sa fac asta. Fata de cine e responsabilitatea lor? Fata de cine e loialitatea lor? Ca dupa cum vad eu, nu e fata de Baia Mare si nici fata de PNL, ca partid! Si nici fata de ceea ce noi toti, impreuna cu Crin Antonescu si prin vocea lui, am asumat la Congresul din martie.

Oare cei care s-au grabit sa aplice sanctiuni ar fi fost atat de prompti daca un coleg din PNL ar fi fost schimbat, daca un liberal ar fi fost dat afara, s-ar fi sustinut la greu unii pe altii ca o echipa ori s-ar fi bucurat de esecul colegului ca sa-i ia repede scaunul?

Asta orice este, numai mentalitate de invingator nu. Poate o fi o mentalitate de partid mic, care sta cu frica sa nu-i supere pe mai marii de la PSD sau PDL. Pe asta mizeaza ei, ca suntem prea mici ca sa jucam mare si atunci „ne facem ” intre noi.

Cui foloseste tot circul de la Baia Mare? Poate PSD si adversarilor nostri, dar PNL in niciun caz nu. Ne-am asumat ca principiu de actiune deschiderea partidului, promovarea de oameni noi, transparenta si incurajarea participarii. Unde sunt toate astea si cum se impaca ele cu datul afara al acestor oameni?

Probabil, raspunsul unora va fi ca eu nu inteleg jocurile din interiorul organizatiei. Nu ma intereseaza si nu vreau sa inteleg asa ceva. Pentru ca refuz sa cred ca un liberal cu discernamant politic pune mai presus de miza comuna si de efortul comun, intr-o perioada si asa dificila, niste calcule marunte legate de viitoarele alegeri din filiala. Iar pe cine intereseaza astea mai presus de orice, pot sa spun ca n-a inteles nimic din proiectul lui Crin Antonescu.

Nu-mi face placere sa vorbesc public despre toate astea, dar nici acceptarea tacita sau nepasarea nu mi se par cu nimic mai benefice. Poate cineva aude si poate n-o sa se mai repete situatii de felul acesta. Si poate se revine asupra unei asemenea aberatii institutionale, izvorata probabil din motivatii meschine, cum ar fi impartirea unor viitoare posturi in conducerea locala a partidului.

Asta daca vrem sa fim ceea ce ne-am propus, un partid mare, care sa castige alegerile si sa gestioneze puterea, pastrandu-si in acelasi timp valorile si principiile. Sau poate nu toti cei care se declara liberali vor asta…poate ii intereseaza mai mult micile lor combinatii de partid si rafuieli personale…

Probabil ca in spatele acestei povesti este un numar restrans de artizani. Sper ca e vorba o  incapacitate a lor de a face o analiza lucida… si nu de rea-credinta si actiune autodistructiva”.

Semnat: Cineva Anume

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu