- Publicitate -
Ad imageAd image

De ce baimarenii vor spune NU la referendumul din 25 iulie – Romplumb prelucreaza minereuri cu plumb pentru polonezi – Romaltyn vor aduce minereuri aurifere din alte tari

Ad imageAd image

Au ramas mai putin de 24 de ore pana la debutul referendumului organizat de Primaria Baia Mare. In cursul zilei de duminica, toti baimarenii cu drept de vot sunt chemati sa isi exprime optiunea in vederea inlaturarii efectelor produse de activitatile industriale poluante in Municipiu. Este vorba de societatile Romplumb si Romaltyn Mining.

Prima dintre acestea prelucreaza deseuri miniere cu continut de plumb, provenite din Polonia. Produsul final se intoarce in Polonia, in Baia Mare ramanand doar plumbul din aer.

A doua societate, Romaltyn Mining, o companie cu capital privat rusesc, intentioneaza sa redeschida in Baia Mare, activitatea de prelucrare a aurului pe baza de cianura. Dupa accidentul din anul 2000, cand Iazul Bozanta a cedat, producand una dintre cele mai mari catastrofe ecologice de dupa explozia de la Cernobal, prelucrarea aurului pe baza de cianura a fost oprita. Acum, rusii incearca sa acrediteze ideea ca utilizarea cianurii intr-un mediu populat nu prezinta niciun pericol.

In urma cu opt ani, consilierii locali baimareni au votat organizarea unui referendum similar, insa acesta nu s-a mai pus in practica. Fostul primar Cristian Anghel a fost acuzat de alesii municipali ca s-a opus consultarii populatiei in acest mod.

Maine, Baia Mare are o sansa unica in istoria sa. Este primul referendum antipoluare organizat vreodata la Rivulus Dominarum (Raul Doamnelor), asa cum era Baia Mare cunoscuta la prima atestare documentara, din 1329.

Pentru reusita referendumului, este nevoie de o participare de peste jumatate din populatia cu drept de vot. Adica de minim 62.400 de persoane. In aceasta situatie, rezultatul votului va cantari mult mai mult decat in cazul unei participari mai reduse.

Baimarenii care vor vota duminica sunt asteptati la urne in intervalul orar 8 – 20, la sectiile de votare arondate domiciliului. Sunt sectiile unde au votat pana acum la alegerile parlamentare, prezidentiale, europarlamentare sau locale.

ZiarMaramures.ro s-a alaturat demersului de sprijinire a organizarii referendumului si a mobilizarii baimarenilor sa participe la vot. Nu uitati ca fiecare votant are sansa de a participa la o tombola cu castiguri importante. Ea este sustinuta de consilierul local Vasile Vlasin.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu