- Publicitate -
Ad imageAd image

De ce baimarenii vor spune NU la referendumul din 25 iulie (I) – Cianura, otrava cu cel mai rapid efect

Ad imageAd image

Cianura (acid cianhidric, sarurile de sodiu si potasiu ale acestuia) este otrava cea mai periculoasa cunoscuta de om, punand in pericol viata oamenilor, animalelor si plantelor.

Pentru om, o doza de 50 mg de acid cianhidric (HCN) este letala. Acidul cianhidric are temperatura de fierbere-evaporare la 26,8 grade Celsius, rezista in aer timp indelungat, cantitatea reducandu-se la jumatate in 1-3 ani.

Oamenii sunt expusi la cianuri respirand aerul, band apa, atingand solul, apa, care contine cianuri, sau consumand alimente din zonele afectate cu cianuri. Toate persoanele care locuiesc in vecinatatea zonelor unde se foloseste cianura prezinta un risc sporit la expunerea si otravirea cu cianura.

Expunerea repetata la cianuri, chiar si in doze mici, timp mai indelungat, fara a se elimina sursa de contaminare, are efecte extrem de grave asupra tuturor fiintelor vii. Intoxicatiile cu cianura (in situatia ca doza nu este letala – 50 mg) provoaca modificari ale respiratiei, ameteli, dureri de cap, varsaturi, convulsii, pierderea cunostintei, afectarea creierului si a inimii, producerea de arsuri si iritatii ale pielii.

In zilele calduroase, in care temperaturile depasesc 27 grade Celsius, cianura existenta in Iazul de decantare (Bozanta) se evapora, iar deasupra iazurilor se formeaza nori de ioni de cianura, care din cauza curentilor de aer sunt transportati la distante cuprinse intre: 25-35 km fata de aceste iazuri.

Deoarece pentru locuitorii din zona, nu exista posibilitatea eliminarii sursei de otravire cu cianura, ei vor fi expusi permanent ore, zile, saptamani, ani, otravirii cu cianura care va avea ca efect in prima faza stari de somnolenta, afectiuni ale sistemului nervos, tulburari de vedere, pierderea memoriei si a cunostintei, afectiuni care ulterior, dupa un timp foarte scurt, se vor transforma in boli ca si cancerul, astmul bronsic, boli ale aparatului cardio-vascular. Acestea, in mod extrem de rapid, vor duce la moartea copiilor si batranilor care sunt cei mai afectati la otravirea cu cianura.

nupoluarii.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu