- Publicitate -
Ad imageAd image

Dezastrul de dupa furtuni – Inventarierea pagubelor, in Maramures

Ad imageAd image

In ultima perioada au fost afectate de fenomene meteorologice periculoase, cu producere imediata, 15 localitati de pe raza Judetului Maramures, fara, insa, a se inregistra victime. Precipitatiile torentiale, insotite de grindina si rafale puternice de vant, au dus la formarea de torenti si importante scurgeri de pe versanti care au transportat material aluvionar si lemnos.

Mai multe vai si paraie au iesit din matca si au inundat 150 de locuinte si 125 de anexe gopodaresti. De asemenea, intemperiile au fost afectat 10  obiective economico-sociale (scoli, biserici, gradinite). Suvoaiele de apa au inecat 145 de pasari si trei ovine.

Apele revarsate au colmatat 157 de fantani. Au fost inundate 371 hectare de teren arabil cultivate si 90 hectare de pasuni si fanete. Rafalele de vant au avut aspect de vijelie si au doborat 9 metri cubi de material lemnos. Torentii de pe versanti au transportat material lemnos si au colmatat 3 poduri,  27 de podete si 2,5 km de santuri.

De asemenea, au fost degradate de scurgeri de ape un drum national, trei drumuri judetene si noua drumuri comunale. Apele au afectat o aparare de mal si un sant de garda. Intensificarile de vant au produs pagube la cinci retele de alimentare cu energie electrica, iar revarsarea apele au avariat cinci retele de canalizare.

„Pentru eliminarea efectelor negative au intervenit structuri ale Ministerului Administratiei si Internelor din teritoriu (pompieri militari, politisti, jandarmi) care au executat in sprijinul populatiei si a bunurilor acestota misiuni specifice care le revin la producerea situatiilor de urgenta si membri ai comitetelor locale pentru situatii de urgenta.

Dupa evacuarea apelor din fantanile colmatate si curatire, angajati ai Directiei de Sanatate Publica vor proceda la dezinfectarea acestora. Evaluarea pagubelor produse se va realiza de catre comisii constituite la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale afectate de fenomenele meteorologice periculoase”, a precizat Dan Buca, purtator de cuvant al Institutiei Prefectului Maramures.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu