- Publicitate -
Ad imageAd image

A doua zi dupa potop: Prefectura Maramures inventariaza pagubele produse dupa ruperea de nori de marti seara, din zona Ulmeni – Gardani – Farcasa

Ad imageAd image

In cursul acestei dimineti, prefectul Sandu Bombonel Pocol s-a deplasat in partea sud-estica  a judetului, in zona Ulmeni – Gardani – Farcasa, localitati care au fost lovite de o puternica furtuna in cursul dupa amiezii de luni.

Ruperea de nori s-a produs ieri dupa amiaza, pe Dealul Muncel, situat in apropierea comunei Gardani. Precipitatii torentiale au cazut intr-un interval de 20 de minute, fiind inregistrata cantitatea de aproximativ 90-100 l/mp.

Aversele abundente de ploaie au dus la formarea de torenti de pe versanti care au transport material aluvionar. Torentii si suvoaiele de apa de pe versanti au contribuit la cresterea debitelor vailor si paraielor din cele trei localitati.

Au fost inundate 120 de anexe gospodaresti (50 in Farcasa, 20 in Gardani si 50 in Ticau), curti si subsoluri.

Drumul judetean 108 A a fost acoperit de ape in localitatea Farcasa. Circulatia rutiera s-a desfasurat cu dificultate. Aluviunile transportate au ingreunat traficul rutier pe acelasi drum judetean in satul Ticau. Tot aici, subsolul bisericii a fost inundat de revarsarea unei vai.

Instensificarile de vant au avut aspecte de vijelie, iar rafalele puternice au doborat un copac pe drumul european E 58 la intrarea in comuna Satulung.

„Circulatia s-a desfasurat cu dificultate pe un singur sens. Doua echipaje ale Serviciului Politiei Rutiere s-au deplasat la fata locului si au dirijat traficul rutier pentru a permite pompierilor militari sa intervina cu drujba copacul si sa-l indeparteze de pe carosabil”, a precizat Dan Buca, purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului Maramures.

Pentru ca un alt copac, situat la marginea drumului european a fost afectat de furtuna si era in pericol sa cada pe carosabil, pompierii militari au procedat la taierea acestuia.

Furtuna produsa in zona Codru a afectat si comuna Arinis. Rafale puternice de vant au afectat acoperisul scolii de localitate, acoperisul unei suri si a morii.

Drumul care face legatura spre localitatea Rodina a blocat de doi copaci smulsi de vant. Comitetul local pentru situatii de urgenta a intervenit cu sprijinul politie pentru indepartarea copacilor de pe carosabil si restabilirea traficului rutier.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu