- Publicitate -
Ad imageAd image

Cupa Mondiala 2010 Africa de Sud: Olanda – Spania: Marea finala, duminica, 11 iulie, in direct la TVR 1, de la 21.30

Ad imageAd image

Olanda si Spania isi vor disputa duminica seara finala Campionatului Mondial din Africa de Sud. Intalnirea va avea loc pe stadionul „Soccer City” din Johannesburg, incepand cu ora 21:30 – ora Romaniei si va fi arbitrata de englezul Howard Webb. Partida va fi transmisa in direct pe TVR 1.

Va fi pentru a treia oara cand portocala mecanica va disputa finala unei editii a Cupei Mondiale, in timp ce pentru iberici va fi o premiera.

Olandezii au numai victorii la acest turneu final, insa favorita la castigarea titlului este Spania.

Cele doua nationale n-au s-au intalnit niciodata la un turneu final european sau mondial. In schimb, s-au intalnit de 9 ori in preliminarii sau meciuri amicale, in care s-au inregistrat patru victorii ale nationalei Olandei, patru succese ale nationalei Spaniei si un rezultat de egalitate.

Prima intalnire intre cele doua nationale a avut la Jocurile Olimpice din 1920, cand castig de cauza au avut ibericii. Ultima disputa directa intre Olanda si Spania a fost in primavara anului 2002, intr-o partida amicala castigata de olandezi.

Iata care sunt cele 9 intalniri directe:

05/09/1920, Spania – Olanda 3-1 (JO)
31/01/1957, Spania – Olanda 5-1 (amical)
02/05/1973, Olanda – Spania 3-2 (amical)
23/01/1980, Spania – Olanda 1-0 (amical)
16/02/1983, Spania – Olanda 1-0 (preliminarii Euro 1984)
16/11/1983, Olanda – Spania 2-1 (preliminarii Euro 1984)
21/01/1987, Spania – Olanda 1-1 (amical)
15/11/2000, Olanda – Spania 2-1 (amical)
27/03/2002, Olanda – Spania 1-0 (amical)

Echipele probabile

Cei doi selectioneri se pot considera norocosi deoarece n-au niciun jucator suspendat sau accidentat inainte de finala.

Olanda:
Stekelenburg – van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst – van Bommel, de Jong – Robben, Sneijder, Kuyt – van Persie.
Antrenor: Bert van Marwijk.

Spania: Casillas – Ramos, Pique, Puyol, Capdevilla – Busquets, Alonso – Pedro, Xavi, Iniesta – Villa.
Antrenor: Vicente del Bosque.

Parcursul de pana acum

Olanda a facut parte din Grupa E, unde a inregistrat urmatoarele rezultate: 2-0 cu Danemarca, 1-0 cu Japonia si 2-1 cu Camerun. In optimi, batavii au dat peste Slovacia, pe care au invins-o cu 2-1. A urmat sfertul cu Brazilia, castigat tot cu 2-1, si semifinala cu Uruguay, cand s-au impus cu 3-2.

De partea cealalta, Spania a fost repartizata in Grupa H, pe care a inceput-o cum nu se putea mai prost: 0-1 cu Elvetia. Si-a revenit repede si a castigat urmatoarele doua meciuri: 2-0 cu Hondurassi 2-1 cu Chile. Apoi, ibericii au dat in optimi peste Portugalia, pe care au batut-o cu 1-0. In sferturi le-a iesit in fata Paraguay, tot cu 1-0 aveau sa se impuna, iar in semifinale au invins Germania, de asemenea cu 1-0.

Declaratii

„E partida vietii pentru mine si pentru jucatori, dar o s-o jucam intr-o maniera obisnuita. Spania e cu siguranta mai puternica, insa noi am castigat tot la acest Mondial. O sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a castiga” – Bert van Marwijk

„Nici noi, nici Olanda n-am mai castigat un Mondial, asa ca presiunea e pentru ambele nationale. Din fericire e o partida usor de pregatit, pentru ca jucatorii n-au nevoie sa fie motivati” – Vicente del Bosque

„Trebuie sa-i oprim pe Xavi si Iniesta. Ei sunt cei mai periculosi jucatori ai Spaniei, nu Villa. Trebuie sa-i blocam foarte strans, pentru a evita ca mingea sa ajunga la ei” – Arjen Robben

„Nu cred ca vor adopta o tactica defensiva. Omul cel mai periculos al lor e Robben, care e foarte rapid. De asemenea, Sneijder si Kuyt pot pune multe probleme” – Iker Casillas

Jucatori de urmarit

Wesley Sneijder – Recupereaza, paseaza decisiv si inscrie. Fotbalistul lui Inter a avut o evolutie de exceptie la acest Mondial, la care a marcat de 5 ori, a dat o pasa decisiva si a fost desemnat ‘omul meciului’ de 4 ori.

David Villa – Ca si Sneijder, Villa are 5 goluri marcate la acest turneu. A fost de departe cel mai periculos jucator al spaniolilor la acest turneu si se anunta un pretendent serios la castigarea titlului de cel mai bun jucator al competitiei sud-africane.

Paul i-a dat castigatori pe spanioli

Pentru prima oara, caracatita clarvazatoare de la acvariul din Oberhausen a fost pusa sa prezica la un meci in care nu evolueaza nationala Germaniei.

Este vorba de finala dintre Olanda si Spania. Fara sa stea pe ganduri, Paul, care a nimerit toate rezultatele de pana acum, a ales midia din recipientul cu steagul Spaniei pe el, iar ibericii au capatat si mai multa incredere.

ziare.com

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu