- Publicitate -
Ad imageAd image

Marcel Garda, primarul din Cernesti, a fost informator al Securitatii. Unul prost. In baza unui angajament semnat in 1989, acesta le-a dat securistilor date false

Ad imageAd image

Marcel Garda, primarul din Cernesti, a avut un angajament semnat si a colaborat cu fosta Securitate, inainte de 1989. Acum, acesta are un proces cu Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, in care Garda contesta calitatea pe care a avut-o.

Primarul afirma ca a fost un informator prost, iar datele pe care el le-a oferit Securitatii au fost false. „Am fost un informator prost, ce sa fac… Da, am fost pentru o zi informator. S-a verificat acum si s-a vazut ca informatiile pe care le-am dat eu au fost false. N-am dat informatii corecte.

Asta am si contestat in instanta, ca nu am fost informator, ca au fost date false, iar dosarul meu e alb imaculat, la CNSAS”, a declarat Garda.

A fost sau nu a fost? La intrebarea aceasta nici Garda nu poate raspunde cu exactitate. A fost, cel putin unul prost. Sau chiar foarte destept, incat le-a dat o „teapa” pana si securistilor. Infractiune la a acea vreme, informarea falsa a lui Garda a ajuns sa-i foloseasca si sa castige in prima faza procesul cu CNSAS-ul.

„Am castigat la Curtea de Apel Bucuresti. CNSAS-ul a facut recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Instanta a constatat ca am dat nume false, care nu s-au aflat ulterior in baza de date a Securitatii”, a afirmat primarul liberal.

Acesta ne-a explicat si modul in care a ajuns sa dea note informative fostei Securitati. „Nu am avut ce sa fac. Inainte de ’89, am terminat armata la Securitate si mi-am depus dosarul pentru a merge la Academia Militara, dar nu am finalizat. In ’88, am fost contactat de Militia din vremea aceea, dar am dat din colt in colt si n-am vrut sa colaborez.

Am fost contactat de un capitan de la judet, care mi-a cerut sa colaborez cu ei. I-am zis ca nu vreau. Atunci, mi-a spus ca daca refuz, o sa ma trimita la Motru, eu lucrand la Mina Suior. M-am intimidat cand am auzit de Motru. Aveam 21 de ani, proaspat casatorit, ce sa caut eu la Motru? N-am avut ce face si am semnat un angajament cu ei si am dat prima informare, in iunie 1989. A fost prima si ultima informare.

Am scris ca atunci treceau romani de-ai nostri peste granita in Ungaria, mai faceau vandalisme p-acolo, au fost luati de politia locala. Si mi-au spus sa dau si niste nume care au trecut granita”, a mai spus Marcel Garda.

Deocamdata, dosarul de informator al lui Marcel Garda nu e finalizat. Urmatorul termen la Inalta Curte de Casatie si Justitie este programat pentru 7 octombrie.

Mai multe detalii despre acest subiect, in emisiunea Garda de Noapte, difuzata vineri, ora 19, pe Cinemar TV (CBN)

Ciprian DRAGOS

Foto: glasul maramuresului

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu