- Publicitate -
Ad imageAd image

Primele cinci luni ale anului 2010, cele mai calde din 1880 pana in prezent

Ad imageAd image

Primele cinci luni ale anului 2010 au fost cele mai calduroase de la inceperea inregistrarii temperaturilor in 1880, potrivit unui raport al Centrului national al datelor climatice american.
Temperatura combinata a pamantului si oceanelor din ianuarie pana in mai a fost cu 0,68 grade Celsius mai mare decat media secolului al XX-lea, precizeaza Institutul meteorologic.

Lunile martie, aprilie si mai au inregistrat temperaturi niciodata atinse anterior, in medie superioare cu 0,73 grade Celsius celor din secolul precedent, potrivit datelor facute publice in luna iunie.

Doar anul 1998 prezinta asemenea luni de temperaturi-record /februarie, iulie, august/. In 1998 au fost inregistrate de asemenea primele cinci luni cele mai calde si pana in prezent doar in anul 2010 acele temperatruri au fost depasite.

Planeta s-a incalzit in special de la inceputul anului in Canada, in nordul SUA, in sudul Groenlandei, in Africa de Nord, in Asia de Sud-Vest, in Siberia, in sudul Australiei.

Conditii meteorologice mai racoroase decat cele normale au fost observate in sud-estul SUA, in Asia Centrala si in Europa de Vest. Germania a cunoscut, de asemenea, o luna mai cea mai rece din 1991.

In mai, banchiza Arcticii s-a topit cu 50% mai repede ca de obicei in aceasta perioada, noteaza institutul american. In aceeasi perioada insa, marea de gheata a Antarcticii era cu 7,5% mai extinsa decat media intre 1979 si 2000.

agerpres

Foto: Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu