- Publicitate -
Ad imageAd image

Cupa Mondiala 2010 Africa de Sud: Uruguay – Olanda: Ultima sansa pentru o echipa sud-americana de a prinde finala competitiei

Ad imageAd image

Prima semifinala a Cupei Mondiale de fotbal din Africa de Sud opune marti, la Cape Town, revelatia Uruguay si formatia Olandei, singura echipa care a castigat toate meciurile de la acest turneu final.

Va fi un meci intre o fosta dubla campioana, Uruguay (1930, 1950), si o fost dubla finalista, Olanda (1974, 1978), o intalnire putin scontata inaintea debutului competitiei, dar care pana la urma a adus fata in fata cele mai in forma echipe in aceasta penultima faza. Uruguay a mai jucat semifinale in 1954 si 1970, iar Olanda a fost semifinalista la editia din 1998, fiind invinsa de Brazilia la loviturile de departajare.
In cazul in care Olanda se va califica in finala, aceasta ar fi a doua consecutiva in care se vor intalni doua formatii europene, cealalta formatie urmand sa se stabileasca dintre Germania si Spania. In 2006, Italia a invins Franta in finala CM din Germania, la loviturile de departajare.

Olanda, care a castigat pana acum nu numai meciurile de la turneul sud-african, ci si toate meciurile din preliminarii, are o serie de 24 de meciuri consecutive fara infrangere. „Portocala mecanica” a lui Bert van Marwijk il are in mare forma pe coordonatorul Wesley Sneijder, in spatele varfului impins Robin van Persie, incert pentru meciul cu Uruguay, din cauza unor dureri la spate, o alta arma letala fiind extrema Arjen Robben, un jucator creativ, de viteza, dar care poate si marca.

La batavi nu vor putea evolua marti fundasul dreapta Gregory van der Wiel si mijlocasul la acoperire Nigel de Jong, ambii suspendati, inlocuitorii lor probabili fiind Khalid Boulahrouz si Demy de Zeeuw. Reuters nu exclude nici posibilitatea folosirii lui Ibrahim Afellay sau a lui Rafael van der Vaart la mijloc. Fundasul Joris Mathijsen, care a ratat meciul cu Brazilia dupa ce s-a accidentat la incalzire, este bun de joc.

Uruguay este si ea afectata de absente, cea mai importanta fiind cea a atacantului Luis Suarez, suspendat dupa eliminarea din sfertul cu Ghana. Suarez, care joaca la Ajax, a terorizat in ultimii trei ani apararile din prima liga olandeza. In sezonul trecut a marcat 43 de goluri in 39 de meciuri.

Nu va juca nici fundasul stanga Jorge Fucile, de asemenea suspendat, in vreme ce pentru mijlocasul Nicolas Lodeiro competitia s-a incheiat dupa ce a suferit o fractura la picior. Capitanul Diego Lugano este incert pentru semifinale, dar va reveni, in schimb, fundasul Diego Godin.

In absenta lui Suarez, trio-ul ofensiv obisnuit va fi format din Forlan, Cavani si Abreu. Totusi, Forlan a marcat toate cele patru goluri ale sale la Cupe Mondiale impotriva unor formatii africane.

Tatal lui Forlan, Pablo, a jucat in singurul meci direct dintre cele doua echipe la Cupa Mondiala, in 1974, cand Olanda s-a impus cu scorul de 2-0, la Hanovra. Cele doua echipe s-au mai intalnit intr-un amical in 1980, la Montevideo, cand sud-americanii si-au luat revansa (2-0).

Uruguay este singura reprezentanta a Americii de Sud, dupa ce Brazilia, Argentina si Paraguay au fost eliminate in sferturile de finala.

Meciul dintre Uruguay si Olanda va avea loc marti, pe stadionul ”Green Point” din Cape Town (66.000 locuri), de la ora 21,30 (ora Romaniei).

Echipele probabile:

Uruguay: Fernando Muslera – Maximiliano Pereira, Diego Lugano (Mauricio Victorino), Diego Godin, Alvaro Pereira – Egidio Arevalo, Diego Perez, Alvaro Fernandez – Diego Forlan – Edinson Cavani, Sebastian Abreu. Selectioner: Oscar tabarez.

Olanda: Maarten Stekelenburg – Khalid Boulahrouz, John Heitinga, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst – Mark van Bommel, Demy de Zeeuw – Arjen Robben, Wesley Sneijder, Dirk Kuyt – Robin van Persie. Selectioner: Bert van Marwijk.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu