- Publicitate -
Ad imageAd image

Ultima ora: Case izolate, podete blocate, gospodarii inundate, fantani colmatate si culturi distruse: Bilantul pagubelor in urma ruperii de nori pe dealurile din apropierea satului Curtuiusu Mare

Ad imageAd image

Duminica seara, pe dealurile din apropierea satelor Curtuiusu Mare si Fericea, din Maramures, s-a produs o rupere de nori. Intr-un interval de aproximativ de 30 de minute, a cazut o cantitate de aproximativ 60-70 l/mp, care a dus la formarea de torenti si cresterea debitelor Vaii Curtuius si Vaii Fericea.

Scurgerile de pe versanti au transportat aluviuni si trunchiuri mari de copaci care au blocat 5 podete in localitatea Curtuiusu Mare. In localitatea Fericea, valea a rupt un pod si a izolat 10 locuinte ale cetatenilor de etnie roma.

Apele s-au revarsat si au inundat subsolurile a 5 gospodarii in Curtuiusu Mare. De asemene au fost inundate curti, iar drumul comunal DC 63 a fost spalat, pe o lungime de 3 kilometri. Inundatiile au colmatat 20 de fantani si au produs pagube pe terenurile cultivate (distrus mai multe culturi).

„Prefectul Sandu Pocol a fost informat despre revarsarea apelor si a dispus ca pompierii militari sa intervina pentru a limita efectele negative si a sprijini populatia afectata.

De asemenea, la fata locului s-a deplasat grupa operativa de Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta, o autospeciala si pompieri militari de la subunitatea din Somcuta Mare, respectiv de la serviciul voluntari de pompieri din Valea Chioarului”, a precizat Dan Buca, purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures.

Un echipaj de politie din Valea Chioarului a dirijat traficul rutier in zona afectata de inundatii si a asigurat ordinea publica in cele doua localitati afectate. Pompierii militari au intervenit si au decolmatat cele 5 podete, respectiv au evacuat apa din subsoluri gospodariilor.

Ruperea de nori a dus la cresterea debitelor raului Barsau, fapt ce a dus la instituirea codului portocaliu, datorita depasirii cotei de inundatie cu 20 cm. La fata locului s-au deplasat primarul orasului Somcuta Mare si inginerul sef Stelian Ivascu de la SGA Maramures. Nu s-au inregistrat probleme deosebite, iar apa raului nu a inundat locuinte sau anexe gospodaresti.

„Prefectul Sandu Pocol se va deplasa maine dimineata in zonele afectate, impreuna cu pompieri militari. Acestia vor interveni pentru evacuarea apelor din fantanile decolmatate, iar specialistii de la Directia de Sanatate Publica va dezinfecta fantanile. Comitetul local pentru Situatii de Urgenta va interveni si va amplasa in zona podului rupt din satul Fericea barne din lemn pentru a se permite accesul la cele 10 locuinte ramase izolate”, a mai spus Dan Buca.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu