- Publicitate -
Ad imageAd image

Cupa Mondiala 2010 Africa de Sud: Italia – Slovacia: 2-3 – Campionii s-au facut de ras si au fost trimisi acasa – Slovacia, in optimi

Ad imageAd image

Aventura Italiei la Campionatul Mondial din Africa de Sud ia final inca din faza grupelor. Nevoiti sa obtina o victorie in ultima partida din grupa F, disputata astazi cu Slovacia, italienii au dezamagit din nou si s-au trezit doar pe final de meci, prea tarziu pentru a mai salva ceva din falimentul primelor doua partide precum si o prima repriza dezastruoasa disputata in confruntarea care a avut loc pe Ellis Park Stadium din Johannesburg. In final s-a dovedit ca alegerea lui Lippi de a lasa acasa jucatori precum Del Piero, Totti sau Cassano a fost neinspirata, echipa Italiei experimand pe teren un joc lipsit de idei, fantezie si viteza.

Pentru decisivul meci din aceasta dupa amiaza selectionerul Lippi a decis sa schimbe din nou: dupa ce in partida precedenta Italia s-a prezentat cu o clasica asezare 4-4-2, de aceasta data Lippi a trimis pe teren un ofensiv 4-3-3, cu Gattuso la mijloc inca din primul minut (in locul lui Marchisio si in absenta lui Pirlo). In atac Di Natale a fost titular in locul lui Gilardino, iar tridentul a fost completat de Pepe si Iaquinta. Ochii au fost atintiti si asupra celeilalte partide, dintre Paraguay si Noua Zeelanda, al carei rezultat era important pentru ambele formatii.

Prima faza periculoasa de poarta a venit inca din minutul 1, cand Di Natale a recuperat mingea la 35 de metri de poarta adversa si a incercat sa il surprinda pe portarul Mucha cu un sut de la distanta: balonul a trecut insa peste. Frumoasa actiune colectiva a italienilor trei minute mai tarziu, mingea circuland pe traseul Pepe-Iaquinta-Di Natale. Sutul atacantului lui Juventus a trecut pe langa, dar in orice caz actiunea era deja oprita din cauza unei pozitii de offside. Meciul a continuat intr-un ritm lent si cu un joc fara idei din partea ambelor nationale, insa slovacii au stiut sa profite de in minutul 24 de o mare grseala a lui Montolivo care a pierdut un balon in propria jumatate, Stoch a verticalizat perfect pentru colegul sau din atac Vittek, iar atacantul lui Lille l-a invins pe Marchetti printr-un sut bine plasat.

Reactia campioanei mondiale a intarziat sa apara, Italia avand probabil cea mai slaba prima repriza din ultimii 10 ani. Daca la pauza scorul a fost doar 1-0 in favoarea Slovaciei, Italia ar fi trebuit sa se declare multumita, dupa aspectul jocului slovacii ratand alte cel putin doua situatii bune de poarta.

La finalul primelor 45 de minute, Italia era deja ultima in clasamentul grupei.

Doua inlocuiri la inceputul partii secunde pentru Italia: Gattuso si Criscito raman la cabine, intra Quagliarella si Maggio. Azzurri schimba si asezarea tactica, trecand la un 4-2-3-1: Pepe, Di Natale si Quagliarella in spatele lui Iaquinta. Iar in prima jumatate de ora a reprizei secunde Italia a dat semne de revenire: ocazie pentru Iaquinta in minutul 50, din centrarea de pe dreapta a lui Pepe, insa reluarea atacantului de la Juventus nu aduce pericol la poarta lui Mucha. Mare sansa de egalare in dreptul Italiei la sutul lui Quagliarella respins de pe linie de Skrtel, inainte ca in minutul 73 Slovacia sa dea lovitura pe contraatac, iar Vittek sa isi treaca in cont o istorica dubla, anticipandu-l pe Chiellini la o centrare de pe dreapta.

Ultimele 10 minute au extrem de animate: forcingul de final al Italiei le-a adus azzurrilor golul speratei la frumoasa combinatie dintre Iaquinta si Quagliarella, finalizata cu sutul celui din urma, respins initial de Mucha, dar continuata de Di Natale care din sase metri a inscris in poarta goala. Elanul ofensiv al italienilor le-ar fi putut aduce oamenilor lui Lippi egalarea, insa golul lui din minutul 85 a fost anulat pentru offside. In schimb o noua incredibila lipsa de reactie din apararea altadata atat de sigura a italienilor a facut ca slovacii sa inchida practic meciul in minutul 89, autorul golului Kopunek. Pe final este timp si pentru un frumos, dar inutil gol al lui Quagliarella.

Scor final 3-2 petru Slovacia, iar jucatorii lui Vladimir Weiss obtin o neasteptata calificare in optimile de finala ale Campionatului Mondial 2010 unde pe 28 iunie vor intalni pe Olanda. De partea cealalta Italia dezamageste si incheie pe ultimul loc in grupa F. O situatie rusinoasa pentru formatia lui Marcelo Lippi, care a anuntat deja ca va parasi functia de selectioner la finalul acestui Campionat Mondial.

campionatul mondial 2010

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu