- Publicitate -
Ad imageAd image

Ultima sansa pentru pensionari si bugetari – Curtea Constitutionala dezbate sesizarile privind legile de reducere a salariilor bugetarilor si a pensiilor

Ad imageAd image

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) dezbate, joi, toate sesizarile depuse privind neconstitutionalitatea legilor de reducere a salariilor bugetarilor si a pensiilor pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului.

CCR anunta saptamana trecuta ca va dezbate in data de 24 iunie sesizarile care vizeaza neconstitutionalitatea Legii privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar si a Legii privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.

Judecatorii Sectiilor Unite ale ICCJ au trimis la CCR doua sesizari privind neconstitutionalitatea legilor care prevad scaderea pensiilor si a salariilor bugetarilor.

Judecatorii instantei supreme considera ca printre prevederile constitutionale incalcate de cele doua legi se numara articolul privind munca si protectia sociala a muncii si sustin ca se incalca si dispozitiile care spun ca cetatenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate platit, la asistenta medicala in unitatile sanitare de stat, la ajutor de somaj si la alte forme de asigurari sociale publice sau private, prevazute de lege.

Totodata, judecatorii Inaltei Curti invoca in decizii ca mai sunt incalcate prevederile din Constitutie care spun ca legea dispune numai pentru viitor.

CCR a mai primit sesizarea de neconstitutionalitate formulata de un grup de 37 senatori ai Aliantei PSD+PC in legatura cu Legea pentru stabilirea unor masuri din domeniul pensiilor.

Presedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta, sustinea ca ”este total inadmisibil sa ceri taierea pensiilor tuturor militarilor, politistilor, diplomatilor, tuturor judecatorilor, aviatorilor”.

De asemenea, PSD a depus la CCR si o contestatie in care solicita constatarea neconstitutionalitatii prevederilor Legii privind stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, pentru neconcordantele existente intre prevederile actului normativ si Constitutia Romaniei.

PSD mai sustine ca reducerea salariilor bugetarilor si a pensiilor echivaleaza, practic, cu instituirea unui nou impozit, care va constitui venit la bugetul de stat, iar acest nou impozit excede sferei impozitelor reglementate expres de Codul fiscal (Legea nr. 571/2003).

In sesizarea social-democratilor se mai afirma ca Legea privind masurile de austeritate incalca art. 47 alin. (1) din Constitutie si dispozitiile art. 135 alin. (2) lit. f) din aceeasi Lege fundamentala, care stabilesc in sarcina statului obligatia de a asigura un nivel de trai decent si de a crea conditiile necesare pentru cresterea calitatii vietii, art. 44 – referitor la dreptul de proprietate privata, art 16., potrivit caruia ‘cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari’, art. 53 referitor la restrangerea exercitiului unor drepturi sau libertati fundamentale, dar si prevederile art. 20 din Constitutie care presupune ca ‘dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile fundamentale trebuie interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si celelalte tratate la care Romania este parte’.

Si parlamentarii PNL au anuntat saptamana trecuta ca au sesizat Curtea cu privire la neconstitutionalitatea legii privind stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar.

Astfel, viceliderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu, a declarat ca sesizarea a fost semnata de 54 de deputati PNL care considera ca au fost incalcate articolele 44, 47 si 53 din Constitutie.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu