- Publicitate -
Ad imageAd image

Cupa Mondiala 2010: Franta – Africa de Sud: 1-2 – Franta confirma statutul de echipa slaba si paraseste turneul din faza grupelor, cu un singur punct si un singur gol

Ad imageAd image

Misiune aproape imposibila pentru francezi, in duelul cu Africa de Sud. Nu valoarea adversarului ii speria prea tare pe cocosi, ci mai degraba sansele reduse de calificare in contextul in care Uruguay si Mexic aveau marele avantaj de a merge la brat impreuna in optimi, in cazul unui egal amical.

Cele doua adversare ale francezilor nu au facut egal, insa Franta s-a dovedit pana la urma incapabila sa ofere ceva la acest Campionat Mondial. „Cocosii galici” au parasit Mondialul din Africa de Sud cu capul plecat, elevii lui Domenech reusind insa performanta de a marca primul (si singurul) gol in grupa, in poarta Africii de Sud.

Cu Andre Pierre Gignac si Djibrill Cisse in atac, francezii au inceput bine meciul. Chiar daca Gignac si-a trecut in cont prima ocazie a partidei, in minutul 6, sud-africanii au reusit incetul cu incetul sa echilibreze zona centrala, acolo unde Kheto si Khuboni, surprizele lui Parreira au facut un meci foarte bun.

Incisivi in startul meciului, cocosii au o noua sansa de gol in minutul zece, prin celalalt atacant, Djibrill Cisse. Acesta reia cu capul spre poarta sud-africana o noua centrare a excelentului Yoann Gourcuff, dar Josephs retine si de aceasta data. Africanii par usor speriati, insa „vuvuzelele” din tribuna anunta trezirea.

Si vine minutul 21, atunci cand Bongami Khumalo, fundasul central sud-african deschide scorul. El a plutit peste defenisva francezilor si a inscris in poarta lasata goala de Hugo Lloris, iesit neinspirat la centrarea venita dintr-o lovitura de colt, iar sud-africanii preluau conducerea ostilitatilor.

Francezii par pierduti, iar jocul lor se blocheaza total. Peste doar cateva minute, Domenech, aflat la ultimul meci ca selectioner intelege ca totul s-a terminat. Ce s-a intamplat? Yoann Gourcuff, cel mai bun jucator al echipei lui Raymond Domenech in startul meciului, a fost eliminat pentru o lovitura cu cotul asupra lui Sibaya in careul gazdelor.

In minutul 35, socul este total pentru “les bleus”. Katlego Mphela, cel mai bun jucator african al partidei si probabil omul meciului, infige cutitul si mai adanc in rana europenilor. Acesta impinge mingea de la cativa metri in poarta lui Lloris si ii lasa pe fanii „albastrilor” fara sperante.

In minutul 42, acelasi excelent Mphlela, il intinde serios pe Lloris, pentru ca in celalalt meci al grupei, Uruguay sa deschida scorul in partida cu Mexic. Cu toate acestea, sud-africanii mai au nevoie sa inscrie de doua ori si scorul sa ramana 1-0 in cealalta partida pentru a se califica in optimile de finala. Pauza la Bloemfontein, 2-0 pentru sud-africanii lui Carlos Alberto Parreira.

La reluare, Malouda il schimba pe Gignac, insa tot africanii sunt mai periculosi. Mai intai, Parker isi incearca si el norocul cu un sut de la marginea careului de 16 metri, insa Hugo Lloris retine cu siguranta. Apoi, excelentul Mphela, gasit perfect de Tshabalala in careul francez, loveste bara portii lui Lloris cu un sut in diagonala.

Ocaziile sud-africanilor se inmultesc pe masura ce timpul trece, elevii lui Parreira fiind constienti ca au nevoie de o victorie la scor pentru a lasa Mexicul acasa. Lloris se bate de unul singur cu atacantii adversi.

Portarul lui Lyon, are inca o interventie excelenta in fata aceluiasi Mphela, care a sutat naprasnic de la peste 25 de metri, pentru ca cinci minute mai tarziu sa-i blocheze atat pe Pienaar cat si pe acelasi Mphela.

Cum lucrurile nu puteau merge prost doar pentru francezi, sud-africanii primesc lovitura de gratie in minutul 70. Hotarati sa le strice sarbatoarea elevilor lui Parreira, francezii fac singurul lucru bun la acest mondial: ii ajuta pe mexicani sa se califice.

Florent Malouda inscrie in poarta lui Josephs, dupa o actiune fulgeratoare de atac la care au mai participat si Ribery, dar si Diarra iar sperantele Bafana Bafana sunt aruncate pe apa sambetei. Pana la final niciuna dintre echipe nu reuseste sa mai schimbe ceva. Ambele sunt nemultumite de rezultat, insa niciuna dintre ele nu pare capabila sa ofere altceva decat un joc modest si antipatic.

Atat Africa de Sud cat si Franta isi incheie aventura la Cupa Mondiala din 2010, dupa evolutii sub asteptari, mai ales in cazul europenilor. „Les Bleus” au fost doar o umbra a echipei care a ratat titlul mondial la loviturile de departajare in urma cu patru ani, in Germania. Dezamagire crasa la Paris, acolo unde va incepe o noua era: cea care il va avea drept protagonist pe Laurent Blanc.

campionatul mondial 2010

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu