- Publicitate -
Ad imageAd image

Cupa Mondiala 2010 Africa de Sud: Chile – Elvetia: 1-0 – Sud-americanii conduc cu 6 puncte, insa ar putea rata calificarea daca Honduras pierde cu Elvetia

Ad imageAd image

Pragmatismul elvetian s-a transformat astazi in pragmatism chilian. Sud-americanii au castigat partida cu performera primei runde a Grupei G, intr-o partida in care arbitrul Khalil Al Ghamdi a tinut sa se faca si el remarcat.

Elevii lui Ottmar Hitzfled nu au reusit sa mai repete jocul excelent defensiv facut in partida de debut cu Spania trimitand un singur sut pe poarta chilienilor in cele 90 de minute de joc. Cu toate acestea, singura performanta pozitiva a europenilor a fost reprezentata de faptul ca au reusit sa doboare recordul Italiei, de 550 de minute fara gol primit la Mondial.

In schimb chilienii au obtinut ce si-au propus in aceasta grupa. Pana la intalnirea cu Spania, cea mai grea din grupa, au acumulat maxim de puncte.

Sud-americanii au primit prima veste buna cu cateva ore inainte de meci. Golgeterul Humberto Suazo era refacut complet si putea intra inca din primul minut pe teren. El a fost de altfel trimis de Marcelo Bielsa inca din start pe teren, jucand rolul varfului impins sustinut de Alexis Sanchez si Jean Beausejour.

Si la elvetieni am notat revenirea golgeterului Alexander Frei pe teren, jucator care a lipsit in meciul de debut cu Spania. Elevii lui Marcelo Bielsa au inceput mai bine partida. Chiar daca Suazo a primit un prim cartonas galben in chiar minutul doi al meciului, “rosii” au fost primii care au avut initiativa.

Alexis Sanchez cu un prim sut periculos spre poarta lui Benaglio in minutul sase si mai apoi dubla interventie a portarului de la WfL Wolfsburg la ocaziile lui Vidal si Carmona au demonstrat ca evolutia incantatoare a chilienilor in partida cu Honduras nu a fost un simplu accident.

Incisivul Alexis Sanchez a facut din nou o uriasa risipa de efort si a impresionat prin tehnica sa sclipitoare. In minutul 13, Sanchez patrunde pe partea dreapta, dribleaza doi adversari, paseaza in spate la Suazo, dar acesta din urma lufteaza si chilienii pierd rapid balonul.

Prima oportunitate a elvetienilor vine de la Blaise N’Kufo, insa portarul chilian Claudio Bravo este mai rapid decat fostul atacant al lui Twente, iar scorul ramane egal.

In minutul 31, elvetienii primesc insa o grea lovitura. Valon Behrami este eliminat de arbitrul saudit Al Ghamdi dupa doua dueluri dure cu Vidal si Beausejour. Imediat Hitzfeld muta, si-l trimita pe Tranquillo Barnetta in teren in locul lui Alexander Frei. Un atacant scos si inlocuit cu un mijlocas. Intentiile elvetienilor erau clara. Pana la pauza, N’Kufo si Sanchez dau emotii fiecarui portar insa fara rezultat pe tabela de marcaj.

Marcelo Bielsa simte importanta eliminarii lui Valon Behrami si muta si el la cabine: doua schimbari in tabara chiliana: Suazo si Vidal sunt inlocuiti de Gonzalez si Valdivia.

Imediat, Alexis Sanchez este gata sa dea lovitura. Minutul 49, atacantul lui Udinese primeste la marginea careului si suteaza perfect invingandu-l pe portarul Benaglio, insa golul sau este anulat, pentru ca numai putin de trei jucatori chilieni erau in pozitie de ofsaide.

Peste cinci minute, Stephane Grichting greseste in jumatatea proprie de teren si acelasi neobosit Alexis Sanchez pleaca spre poarta elvetienilor. Chilianul suteaza din coltul dreapta al careului mic, dar Benaglio intervine din nou foarte bine.

Aproape de minutul 70, elvetienii sufera dramatic insa depasesc recordul Italiei: 552 de minute fara gol primit. Doar cinci minute mai dureaza situatia. Chilienii reusesc sa inscrie in minutul 75 singurul gol al partidei, un gol de altfel extrem de meritat.

Centrarea lui Paredes este reluata cu capul in poarta de Mark Gonzalez, fostul jucator de la Liverpool si Inter Milano, deschizand scorul. Hitzfeld forteaza si-l scoate pe Gelson Fernandes trimitand in teren un atacant, Bunjaku. Insa pericolul ramane o constanta la poarta lui Benagliuo.

Paredes finalizeaza periculos un contraatac impresionant purtat de colegii sai, insa golul doi intarzie. Acelasi Paredes, il pacaleste pe masivul Von Bergen, dar sutul sau trece putin pe langa poarta cu doua minute inainte de final.

Elvetienii au totusi sansa lor de egalare in prelungiri. Barnetta trimite cu calcaiul pana la Derdiyok, dar elvetianul, aflat intr-o pozitie foarte buna, rateaza si trimite pe langa poarta spulbernad sperantele lui “Der General” care priveste neputincios de pe banca.

Valdivia incearca sa-l impresioneze pe arbitrul saudit cerand penalty la ultima faza a meciului insa nimic nu se mai schimba iar Chile castiga meciul cu Elvetia scor 1-0.

Elevii lui Marcelo Bielsa fac sase puncte insa pot rata calificarea daca Honduras ramane fara punct in aceasta grupa. In acest moment, chilienii au sase puncte si 2-0 golaveraj in timp ce Elvetia, trei puncte si golaveraj 1-1. Europenii mai au de jucat insa cu Honduras, in timp ce “rosii” vor da piept in ultima runda cu regina Europei, Spania.

campionatul mondial 2010

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu