- Publicitate -
Ad imageAd image

Cupa Mondiala 2010 Africa de Sud: Portugalia – Coreea de Nord: 7-0 – Asiaticii nu au repetat partida buna facuta cu Brazilia si au fost umiliti de lusitani

Ad imageAd image

44 de ani au trecut de la ultima confruntare directa dintre cele doua formatii. Meciul de la Campionatul Mondial din Anglia 1966 a ramas in istoria celor mai spectaculoase meciuri de la competitia suprema a sportului rege. Nord coreenii care la aceeasi editie invinsesera Italia, aveau sa conduca reprezentativa lusitana cu 3-0, dar sa cedeze in fata magicianului Eusebio, care intorcea rezultatul in favoarea europenilor.

Portugalia de astazi a facut spectacol ridiculizand o echipa nord coreeana care efectiv nu a inteles exact ce se intampla pe teren. Ronaldo et comp au facut un pas urias spre calificare si asteapta relaxati confruntarea cu Brazilia. In timp ce Coasta de Fildes a cedat clar intalnirea cu marea favorita a grupei, echipa lui Queiroz si-a facut foarte bine treaba si a trecut fara probleme de reprezentativa Coreei de Nord, careia i-a aplicat o adevarata lectie de fotbal.

Fotbalul portughez a fost dezgolit de pretentii si a fost egal cu jocul nemilos si superb de pe plaje si dintre blocuri. O sinceritate totala s-a asezat deasupra dramei din teren si a decis sa-i ajute pe cei temerari pana la sacrificiu. Temerari au fost astazi lusitanii, care au cautat mereu sa arate ca primul meci a fost un mic accident.

Portugalia a castigat astazi un trofeu aproape la fel de important precum Cupa Mondiala, desavarsit prin sapte izbucniri de furie si credinta fanatica. Astazi Portugalia si-a recastigat exuberanta si placerea de a juca, aspecte care au marcat speranta nerusinata si indiferenta la propria goliciune, des demonstrata pana azi.

Selectionerul portughez a schimbat asa cum era de asteptat echipa de start. A preferat un unsprezece mult mai ofensiv, apeland la Hugo Almeida in locul lui Liedson sau la Simao Sabrosa in locul lui Danny. Tiago a fost si el trimis in teren in locul lui Deco, iar portughezii au parut mult mai siguri.

Avantajos unsprezecele conceput de fostul secund al lui Ferguson la Manchester, intrucat lusitanii nu au parut a astepta din nou totul de la Cristiano Ronaldo. Si meciul a inceput in nota de dominare a europenilor. Ricardo Carvalho este primul care trece pe langa gol in minutul 7, dupa centrarea lui Simao Sabrosa, unul dintre cei mai buni portughezi astazi. Replica asiaticilor este palida, insa Yong Jo in minutul 18 si Yong Hak doua minute mai tarziu nu reusesc sa-l pacaleasca pe Eduardo.

In minutul 28, Tiago Silva lumineaza jocul portughezilor printr-o pasa de exceptie, iar Raul Meireles apare surprinzator in zona centrala in postura de varf. Programare milimetrica a lui Tiago, iar mijlocasul lui Porto, trage puternic si inscrie: 1-0 pentru lusitani.

Peste cinci minute, acelasi Meireles este aproape de dubla dupa o greseala a defensivei nord coreene insa sutul sau de la unsprezece metri trece pe langa. Si Ronaldo incearca vigilenta portarului asiatic printr-un sut de la distanta insa repriza se incheie cu avantaj minim pentru portughezi.

Partea secunda incepe insa excelent pentru elevii lui Carlos Quieroz. Tiago, cel mai bun jucator portughez in meciul de azi, este cel care da tonul printr-un sut excelent respins in extremis de portarul Myong. Fundasul Benficai, Fabio Coentrao primeste de la Cristiano Ronaldo, centreaza perfect pentru Hugo Almeida insa masivul atacant portughez reia din sase metri peste.

Golul doi nu putea intarzia prea mult, iar lusitanii il reusesc prin Simao Sabrosa. Faza excelenta a portughezilor incepe de la Meireles care sesizeaza demarcarea excelenta a lui Simao, iar jucatorul lui Atletico Madrid il executa pe portarul nord coreenilor: 2-0 pentru Portugalia.

Peste numai doua minute, acelasi excelent Fabio Coentrao centreaza perfect pentru Hugo Almeida, iar inlocuitorul lui Liedson inscrie in sfarsit si majoreaza avantajul lusitan la trei goluri. Nord coreeni schimba doi jucatori, aruncandu-i in joc pe Kum Il si Yong Jun. Insa cei care marcheaza sunt din nou portughezii. Marcator, excelentul Tiago, care plaseaza de la marginea careului un sut perfect: 4-0 pentru Portugalia.

Lusitanii sunt dezlantuiti, iar asiaticii din ce in ce mai speriati. Ronaldo il gaseste din nou excelent pe Meireles insa mijlocasul lui FC Porto rateaza din nou dubla. Minutul 70, o noua pasa excelenta marca Ronaldo pentru Fabio Coentrao, insa ofensivul lateral portughez trimite putin pe langa poarta.

Trei minute mai tarziu, Cristiano isi incearca norcoul: sut splendid din afara careului, insa super starul lui Real Madrid tinteste din nou doar bara, pentru a doua oara in acest turneu. Simao ii lasa locul lui Duda, iar Hugo Almeida este inlocuit de Liedson.

Leul din Alvalade, nascut pe plajele din Cairu, Brazilia dar adoptat de instinctul supradimensional al tarii sale adoptive a marcat al cincilea gol portughez. Greseala uriasa a lui Chon i-a permis atacantului cu origini braziliene sa inscrie pentru 5-0.

Cristiano Ronaldo este urmatorul care puncteaza dupa o noua eroare a defensivei asiatice, pentru ca Duda sa-l deschida excelent din nou pe Tiago iar mijlocasul portughez sa inchida tabela la un incredibil 7-0 pentru Portugalia.

Portugalia umileste Coreea de Nord pe Green Point Stadium, la 44 de ani distanta de la senzationalul 5-3 din Anglia. Meciul cu Brazilia isi pierde putin din importanta si spectaculozitate. Portughezii au patru puncte si golaveraj 7-0, in timp ce ivorienii au un punct si golaveraj 1-3. Zarurile in grupa G par aruncate, iar Cristiano Ronaldo et comp asteapta doar numele adversarului din optimile de finala.

campionatul mondial 2010

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu