- Publicitate -
Ad imageAd image

Lebenitarii ar putea vinde in continuare pe trotuarele din Baia Mare – ZiarMaramures.ro sesizeaza Prefectura cu privire la Hotararea de Consiliu Local adoptata cu incalcarea legii

Ad imageAd image

Hotararea de Consiliu Local prin care alesii baimareni au hotarat suspendarea emiterii de autorizatii pentru comerciantii ambulanti de legume si fructe care isi vand produsele pe strazile si trotuarele din oras ar putea fi anulata de prefect. Adoptarea acesteia s-a facut cu incalcarea a doua dispozitii legale si poate fi usor atacata de orice persoana interesata.

Fiind o hotarare care priveste patrimoniul (o interdictie legata de inchirierea spatiului public), aceasta trebuia adoptata cu votul a doua treimi din numarul total de consilieri. Totusi, proiectul de hotarare a fost adoptat de doar 15 consilieri (unul nu a participat la vot si unul s-a abtinut) , desi pentru a intruni cele doua treimi, ar fi trebuit sa existe 16 voturi (dintr-un total de 23 consilieri in functie).

Aceasta situatie a fost posibila din cauza faptului ca la sedinta extraordinara desfasurata in cursul saptamanii trecute, reprezentantii PSD nu s-au prezentat (exceptie facand consilierul Dumitru Matei). Acest fapt, coroborat cu alte cateva absente, a dus la imposibilitatea prezentei in sala a unui numar de minim 16 consilieri. S-a votat in unanimitate, dar cvorumul tot nu a fost intrunit.

De asemenea, hotararea respectiva are caracter de act normativ, ea prevazand o interdictie care se refera la domeniul public al municipiului si priveste o categorie mai mare de cetateni. Conform legii, Primaria avea obligatia de a publica un anunt referitor la proiectul respectiv pe site-ul propriu, de a afisa un anunt la sediul institutiei si de a publica un anunt in mass-media. Anuntul trebuia adus la cunostinta publicului cu minim 30 de zile inainte de avizarea si adoptarea hotararii.

In cazul hotararii care ii priveste in primul rand pe „lebenitarii” care comercializeaza pepeni la colt de strada, cele doua conditii nu s-au respectat. In consecinta, actul ar putea fi anulat de prefectul de Maramures, fiind emis cu incalcarea dispozitiilor legale.

In cadrul sedintei de Consiliu Local, niciunul dintre cei prezenti nu a avut in vedere acest aspect. ZiarMaramures.ro sesizeaza pe aceasta cale Prefectura Maramures, pentru luarea masurilor care se impun in aceasta situatie.

Cele doua articole incalcate:

Legea 52/2003, privind transparenta decizionala

Art. 6
(1) In cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative autoritatea administratiei publice are obligatia sa publice un anunt referitor la aceasta actiune in site-ul propriu, sa-l afiseze la sediul propriu, intr-un spatiu accesibil publicului, si sa-l transmita catre mass-media centrala sau locala, dupa caz. Autoritatea administratiei publice va transmite proiectele de acte normative tuturor persoanelor care au depus o cerere pentru primirea acestor informatii.
(2) Anuntul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunostinta publicului, in conditiile alin. (1), cu cel putin 30 de zile inainte de supunerea spre analiza, avizare si adoptare de catre autoritatile publice.

Anuntul va cuprinde o nota de fundamentare, o expunere de motive sau, dupa caz, un referat de aprobare privind necesitatea adoptarii actului normativ propus, textul complet al proiectului actului respectiv, precum si termenul limita, locul si modalitatea in care cei interesati pot trimite in scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ.

Legea 215/2001, privind administratia publica locala

Art. 45. – (1) In exercitarea atributiilor ce ii revin consiliul local adopta hotarari, cu votul majoritatii membrilor prezenti, in afara de cazurile in care legea sau regulamentul de organizare si functionare a consiliului cere o alta majoritate.
(3) Hotararile privind patrimoniul se adopta cu votul a doua treimi din numarul total al consilierilor locali in functie .

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu