- Publicitate -
Ad imageAd image

Cupa Mondiala 2010 Africa de Sud: Grecia – Nigeria: 2-1 – Elenii s-au terzit din amorteala si au fost de neoprit

Ad imageAd image

Timp de aproape 40 de minute, Grecia si Nigeria au fost protagonistele celui mai slab meci de la actualul turneu final. Nu va lasati pacaliti de sistemele tactice gandite de cei doi antrenori, 4-3-3 in cazul Greciei si 4-2-2-2 in cazul Nigeriei, fiindca pe teren nu a parut sa existe prea multa logica la constructie.

O repriza de “ce-o fi, o fi” a fost decisa de o lovitura libera de la 25 de metri executata de Uche in minutul 16 la care portarul Tzorvas si defensiva elena au parut hipnotizati si de o interventie de K1 a lui Kaita care i-a aplicat in minutul 33 o lovitura de picior cazuta lui Torosidis undeva dincolo de linia de margine a terenului.

Daca Sani Kaita ar fi fost capabil sa isi tina nervii in frau, cel mai probabil Grecia ar fi bifat al cincilea meci consecutiv la un turneu final fara gol marcat, egaland un record deloc de invidiat detinut de Bolivia.

Pana la faza eliminarii, grecii nu au parut sa aiba ceva in comun cu jocul modern de fotbal, jucand intr-un ritm lent si fara orizont si trecandu-si in cont o singura semiocazie prin fundasul Kyrgiakos, lovitura de cap dupa o faza fixa.

Procedeul de K1 al mijlocasului Alaniei Vladikavkaz a intors insa la 180 de grade soarta meciului, grecii trezindu-se in mod miraculos din reverie si incepand sa joace, pentru a obtine in final o victorie pe deplin meritata care mentine suspansul in privinta calificarii in Grupa B.

Ocaziile au inceput sa curga imediat dupa eliminare. In minutul 40, o succesiune de pase rapide pe ruta Karagounis – Katsouranis – Salpingidis l-a adus pe ultimul fata in fata cu Enyeama, dar sutul sau a fost respins in extremis de eroul meciului cu Argentina.

Doua minute mai tarziu, dupa un corner de pe partea dreapta, Samaras a ramas fara marcaj in centrul careului advers, dar reluarea sa acrobatica cu calcaiul a fost scoasa de linia portii de Taiwo. Pe fondul unui control total, elenii au reusit in mod meritat sa egaleze in minutul 45, cand sutul lui Salpingidis din marginea careului a lovit calcaiul lui Haruna si traiectoria l-a derutat pe Enyeama.

Dupa pauza, scenariu asemanator: atacuri in valuri ale grecilor, punctate de contraatacuri ale africanilor pentru care organizarea defensiva nu prezenta nicio garantie. Minutul 60 a oferit faza mondialului.

O eroare in defensiva africana l-a lasat pe Gekas singur cu portarul dar Enyeama a fost o data in plus de netrecut. Pe un contraatac rapid trei contra doi, Yakubu l-a intins serios pe Tzorvas, mingea a ricosat la Ogbuke si acesta din pozitie laterala a “reusit” sa trimita pe langa poarta goala.

Enyeama si-a facut din nou datoria in minutul 69, scotand cu un reflex incredibil lovitura de cap a lui Samaras dupa un corner, dar a gresit doua minute mai tarziu, cand a respins in fata un sut puternic din afara careului iar Torosidis a impins mingea in poarta pentru 2-1.

Scorul era bun, dar nu suficient de bun pentru greci in perspectiva ultimului meci din grupa, cu Coreea de Sud. Stiind ca inca un gol in poarta Nigeriei le-ar fi oferit si varianta unui egal in jocul decisiv de martea viitoare, elenii au reluat imediat ofensiva, dar efortul depus pentru intoarcerea rezultatului de la 0-1 la 2-1, decizia curioasa a suturilor de la mare distanta in faze cu superioritate numerica si o noua serie de interventii de exceptie ale lui Enyeama au pastrat scorul pana la finalul jocului.

Prima victorie a Greciei la un turneu final Mondial si sanse intacte la accederea in runda eliminatorie a competitiei.

campionatul mondial 2010

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu