Cand tot mai multe voci incepusera sa ceara titularizarea lui Diego Milito in locul lui Gonzalo Higuain dupa o prestatie anonima a acestuia in meciul de debut cu Nigeria, atacantul lui Real Madrid s-a dovedit omul potrivit la locul si momentul potrivit in jocul cu Coreea de Sud si hattrickul sau duce in proportie de 99% Argentina in optimile de finala ale Mondialului.
La adapostul victoriei din primul meci cu Grecia, Coreea de Sud s-a limitat in fata Argentinei la un joc defensiv in prima parte a partidei, cu scopul clar de a nu primi prea multe goluri. Doar astfel se explica lipsa de reactie a trupei lui Huh Jung-Moo, care nici macar la scorul de 0-2 nu a incercat (sau poate nu a putut) nimic in ofensiva.
Este adevarat ca faza de aparare nu a functionat rau, Argentina si Messi avand mult mai multe dificultati de a ajunge in aproprierea portii adverse decat se intamplase cu Nigeria, dar jocul pozitiv la contructie si exploatarea la maxim a fazelor fixe i-au pus pe albicelesti intr-un avantaj meritat la pauza, scor 2-1, iar deschiderea jocului in mitanul secund a crescut media de goluri la actualul turneu final.
Remarcatii jocului sunt Higuain si Messi, primul datorita hattrickului, in timp ce atacantul Barcelonei a pasat decisiv la trei din cele patru goluri ale echipei sale si a fost initiatorul fazei care a dus la golul patru.
Cu Maxi Rodriguez intr-o pozitie destul de apropiata de centrul terenului si cu Higuain izolat pe dreapta, Argentina si-a canalizat faza ofensiva pe partea stanga, gratie in primul rand unui randament mult imbunatatit al lui Di Maria fata de jocul de debut si in al doilea rand unei conlucrari mai rodnice intre Messi si Tevez.
Consecventi din primul pana in ultimul minut sistemului 4-2-3-1 gandit de Huh Jung-Moo, coreeni au evitat in prima repriza marile pericole la propria poarta, sud-americanii avand in primul sfert de ora o singura ocazie, la o progresie rapida cu pase scute pe axul central finalizata cu un sut dezamagitor al lui Higuain din pozitie laterala, mult in afara spatiului portii.
La capatul primul sfert de ora s-a consemnat deschiderea scorului, la o faza la care asiaticii au avut mult ghinion: Messi a pus mult efect intr-o centrare din lovitura libera de pe flancul stanga, saritura pe sub minge a lui Gutierrez l-a mascat pe Chu Yong si mingea s-a scurs din pulpa acestuia in proprie poarta. Primul autogol de care a beneficiat Argentina in cele 67 de meciuri de la Campionatul Mondial.
Ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, meciul a continuat dupa aceleasi coordonate, cu Argentina la conducerea jocului dar fara a crea pericol la poarta adversa si cu coreenii aparandu-se organizat, dar fara vreo replica viguroasa pe contraatac.
Tot fazele fixe au salvat spectacolul, Tevez trimitand in minutul 27 o racheta putin peste poarta din pozitie centrala, pentru ca Higuain sa dubleze avantajul albicelestilor in minutul 33 cu o lovitura de cap bine directionata dupa o prelungire a lui Burdisso la o centrare a lui Messi din stanga. Pana la faza golului Higuain nu se remarcase decat prin sutul din debutul intalnirii, patru faulturi comise si un ofsaid.
Nici la 2-0 jocul nu s-a schimbat, iar Argentina si-a creat doua bune ocazii pana la pauza: un sut al lui di Maria spre vinclu respins in corner de Jung Sung-Ryong dupa ce goalkeeperul corean gresise intr-o prima faza la centrarea lui Maxi Rodriguez din partea dreapta, apoi o bolta rafinata a lui Messi de pe linia careului de 16 metri, putin pe langa poarta. Cand toata lumea astepta fluierul de final, neglijentul Martin Demichelis a scapat pe sub picior o minge simpla, Chung Yong a profitat de cadoul neasteptat si din nimic scorul a devenit 2-1.
Aceasta eroare a fost totusi cea care a dinamizat meciul. Impulsionati de golul norocos din prelungirile primei reprize, sud-coreenii au iesit de la cabine cu un plus de dorinta ofensiva, meciul s-a deschis si ocaziile s-au inmultit.
Argentina a construit eficient in minutul 52 cand un triunghi superb Tevez – di Maria – Higuain l-a lasat pe atacantul lui Real Madrid fata in fata cu portarul dar sutul sau a fost respins in corner.
Doua minute mai tarziu a venit randul lui Tevez sa isi incerce norocul cu un sut in diagonala in marginea careului de 16 metri, apoi coreenii au fost aproape de surpriza dupa un pas la ofsaid gresit al apararii Argentinei concretizat cu un sut al lui Yeom Ki-Hun din pozitie buna in plasa laterala.
La faza urmatoare Heinze a fost aproape de al doilea sau gol la acest mondial, dar reluarea sa cu capul dupa cornerul lui Maxi nu a prins de aceasta data spatiul portii.
De aici, a intrat decisiv in scena Higuain. Logic dupa cursul jocului, golul de 3-1 a venit in minutul 76, cand nou intratul Kun Aguero l-a deschis pe Messi in interiorul careului in pozitie laterala, atacantul Barcelonei a sutat in bara si Higuain a impins mingea in poarta goala dintr-o pozitie suspecta de ofsaid.
Imediat s-a facut 4-1, acelasi Higuain reusind primul hattrick de la actualul mondial, din nou la capatul unui contraatac rapid, de aceasta data cu Kun Aguero in postura de servant. Primul hattrick al Argentinei dupa cel reusit de Gabriel Batistuta in 1998 contra Jamaicai si primul de la turneul final dupa o pauza de opt ani, ultimul care a reusit sa inscrie de trei ori intr-un meci fiind portughezul Pauleta in 2002 contra Poloniei.
Imediat Maradona l-a scos pe Higuain pentru a-i oferi bine meritatele “standing ovations”, dar Argentina a continuat sa preseze, Kun Aguero fiind de doua ori aproape de 5-1 in minutele de final.