- Publicitate -
Ad imageAd image

Cupa Mondiala 2010 Africa de Sud: Spania si Elvetia se intalnesc in debutul Grupei H

Ad imageAd image

Spania si Elvetia se pregatesc de debutul la Cupa Mondiala din Africa de Sud. Va fi cea de-a nouasprezecea intalnire directa dintre cele doua formatii, spaniolii castigand 15 partide si remizand in alte trei meciuri directe cu echipa nationala a Elvetiei. Golavarajul este de asemenea unul pozitiv pentru iberici, care au marcat de 45 de ori si au incasat doar 15 goluri. Ultima intalnire directa la o competitie de acest nivel a avut loc in 1994 atunci cand Spania a invins la Washington Elvetia cu un clar 3-0.

Hitzfeld a instalat un foarte rigid si totusi inflexibil 4-4-2 care se bazeaza foarte mult pe Tranquilo Barnetta, jucatorul celor de la Bayern Leverkusen. Germanul incearca de regula sa fie destul de precaut in astfel de meciuri cu adversari mult mai bine cotati. Isi incarca jucatorii cu sarcini defensive dar il lasa libertate lui Barnetta, mijlocasul lui Leverkusen fiind unul dintre putinii jucatori elveltieni capabili de constructie si totodata fotbalistul care este mereu dublat fie de Valon Behrami, fie de Huggel sau Reto Zigler. Aceasta formula folosita de Herr Otto, este practice un 4-4-2 standardizat, cu doi atacanti destul de lenti si cu doi mijlocasi defensive abili.

Aripile elvetienilor sunt rapide si agresive insa daca Liechtsteiner este ceva mai ofesniv, fundasul lateral stanga, Ludovic Magnin este mult mai responsabil defensiv. Pentru ca Barnetta este de regula insarcinat sa conduca jocul helvet, mijlocasii centrali defensivi ai elvetienilor (Inler si Fernandes sau Benjamin Huggel) au un rol foarte important, mai ales ca unul dintre ei vine mereu in zona pentru a acoperi urcarile riscante ale lui Liechtsteiner, un jucator cu centrari foarte bune pentru atacantii de careu elvetieni. Hitzfeld are insa probleme de efectiv inaintea meciului cu Spania.

Alexander Frei, cel mai bun marcator al nationalei helvete si Valon Behrami, mijlocasul lui West Ham nu vor putea evolua in partida cu campioana Europeana: “Am decis ca Alex Frei nu poate inca juca. Obiectivul este sa fie apt pentru al doilea meci, cu Chile. Trebuie sa se antreneze intensiv si sa fie apt suta la suta. Nu voi apela nici la Behrami, pentru ca riscam sa-l pierdem si in meciul cu Chile” a declarat Hitzfeld. Selectionerul elvetian spune ca jucatorii sai sunt pregatiti pentru meciul cu Spania si spera ca echipa sa sa exploateze la maximum fazele fixe: “Incercam sa ne adaptam la jocul echipei spaniole. Ei au o posesie de 65-70% per meci astfel ca noi vom fi nevoiti sa jucam pe contraatac. Adversarii nostri nu sunt doar tehnici, ci si alearga foarte mult. Noi putem fi periculosi la fazele fixe pe care sper sa le exploatam la maximum” a adaugat Herr Otto.

De la campioana europeana stim la ce sa ne asteptam din toate punctele de vedere. Tactic, del Bosque nu pregateste surprize, iar La Roja isi va baza jocul pe posesie, fantezie si ritm, pe scurt, deja celebru Tiki Taka. Selectionerul nu pregateste surprize Elvetiei nici in ceea ce priveste formatia de start, fiind sanse mici sa-i vedem titulari pe vreunul din pustii minune ai ibericilor, Mata, Navas sau Pedro. Mai mult ca sigur ca Busquets va fi titularizat in linia mediana a ibericilor, urmand a juca in spatele lui Xavi Hernandez, Xabi Alonso si David Silva. Folosirea lui Fernando Torres ca titular este putin probabila, iar daca Iniesta nu va fi 100% refacut pana la ora jocului, Del Bosque nu-l va forta si va apela probabil la Mata. In rest lucrurile sunt clare pentru La Roja. San Iker Casillas este titular indiscutabil intre buturi, iar linia de fund va fi alcatuita din catalanii Puyol si Pique in centru si din Sergio Ramos si Capdevilla pe benzile terenului.

Partida dintre Spania si Elvetia se va disputa la Durban pe 16 iunie de la orele 17:00 in Romania urmand a fi transmisa in direct de postul national de televiziune TVR 1.

campionatul mondial 2010

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu