Cred ca in lipsa unei strategii care sa genereze o schimbare, fie ea mica sau mare, guvernantii s-au concentrat pe discurs. Pe modelul domnisoarei decisa sa impresioneze prin fraze bine ticluite, memorate cap-coada si neasimilate, tot asa si reprezentantii diverselor institutii apar in fata publicului hotarati sa vorbeasca. Si spun. Multe.
Este bine si sa te lauzi. Cele mai interesante comunicate de presa emise de institutiile din sectorul agricol sunt cele ale Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). Trebuie sa recunosc ca ma refer doar la acele comunicate care includ declaratiile directorului general.
In 28 mai 2010, Mihai Gavril Vadan, directorul general APDRP, afirma prin intermediul unui comunicat de presa: “Rezultatele consemnate in acest moment ne indreptatesc sa afirmam ca derularea PNDR este una foarte buna, lucru datorat si efortului urias al Agentiei. Nu este deloc usor sa verifici peste 27.000 de cereri de finantare depuse avand doar 501 oameni angajati in toata tara, care se ocupa strict de primirea si analiza proiectelor, unele dintre ele avand o complexitate deosebit de mare”.
Din declaratiile directorului general reiese ca unui angajat APDRP ii revin aproximativ 54 de proiecte de evaluat pe parcursul a peste 3 ani de activitate. Adica sub 18 proiecte pe an. La volumul asta de munca, mi-e greu sa cred ca sufera cineva de “epuizare profesionala”.
Norul binefacator. Tot din discursuri aflam ca este bine ca a trecut si norul de cenusa peste agricultura Romaniei. Mary-Jeanne Adler, sefa Centrului pentru Situatii de Urgenta din Ministerul Mediului, a declarat ca a citit ca norul de cenusa face bine agriculturii. In cadrul unui interviu acordat ziarului Gandul aceasta a afirmat: “Unii vulcanologi au aratat ca in aceasta cenusa exista inclusiv particule de azotat si fosfat care, odata depuse la sol, pot chiar sa ajute la ingrasarea lui si, deci sa ai recolte mai bune, o vegetatie mai bine dezvoltata. Intr-un articol se spunea chiar ca exista unele particule care ar distruge anumite bacterii si agenti patogeni din atmosfera”. Daca tot au fost eliminate total fondurile pentru tratamente fitosanitare, agricultorii ar face bine sa se bucure ca a trecut norul de cenusa. Fiindca este prea greu de comentat declaratia sefei Centrului pentru Situatii de Urgenta din Ministerul Mediului, o sa ma abtin.
Concluzie. Pentru a echilibra aceasta nota de optimism institutional, trebuie subliniat faptul ca mediul privat din agricultura, care isi reduce randurile luna de luna, se loveste de incapacitatea de a implementa proiecte din fonduri europene intrucat nu pot obtine fonduri pentru cofinantare de la institutiile bancare. Motiv pentru care nu apreciaza derularea PNDR ca fiind foarte buna.
Mihaela MIHALEA