- Publicitate -
Ad imageAd image

Din ziarele de azi: Vasile Coman, zis Varzaru, afaceristul de carton din Viseu de Sus, este acuzat ca a furat doua locomotive de patrimoniu

Ad imageAd image

Un miliardar „de carton”, imbogatit din defrisarea a mii de hectare de padure, este acuzat ca a furat doua locomotive de patrimoniu.

Primarul localitatii sucevene Moldovita, Traian Iliesi, si fostul primar al comunei, Nicolae Chiforec, il acuza pe omul de afaceri maramuresean Vasile Coman, zis „Varzaru”, ca a furat doua mocanite de patrimoniu, in anul 2003, prin firma sa, RG Holz Company.

Cele doua mocanite se afla in prezent in depoul din Maramures al lui „Varzaru”, un fost mecanic auto devenit miliardar in urma afacerilor cu lemn.

Povestea disparitiei celor doua mocanite a inceput in 2002, cand firma lui „Varzaru” a cumparat, prin licitatie, activul Fabricii Moldovita, pe atunci proprietate a Rafor SA, intrata in procedura de lichidare.

Conform primarului de la acea vreme al comunei, Nicolae Chiforec, „Varzaru” nu ar fi achitat decat 4 dintre cele aproape 6 miliarde lei vechi, suma cu care castigase licitatia. Fostul edil spune ca, neplatind suma totala inscrisa in procesul-verbal de adjudecare a licitatiei, contractul de vanzare-cumparare nu s-a incheiat nici macar in vara anului 2004, si totusi mocanitele au fost preluate de Vasile Coman.

De cealalta parte, directorul RG Holz Company, Vasile Coman, care este cumnatul lui „Varzaru”, sustine ca acesta a platit toata suma la „sase-zece zile dupa adjudecarea licitatiei”, iar RG Holz Company era proprietara locomotivelor. Una dintre mocanite este o locomotiva Krauss LI 763-193, construita in anul 1906 in Austria, care a fost adusa in Moldovita la sfarsitul anilor ’30 si a fost folosita ca locomotiva de manevra si de tractiune pe liniile CFR.

A doua mocanita este o Resita 764-449, o bijuterie de 24 de tone, produsa in 1955. In octombrie 2007, aceasta locomotiva a reprezentat Romania la Festivalul Parcului Feroviar din Augsburg.

„Dom’le, prin fostul prefect Ioan Cusnir, care e casatorit cu o femeie din zona Borsa-Viseu, si prin Mirza (Gavril Mirza, fost presedinte al Consiliului Judetean Suceava – n.r.), firma asta, Holz din Maramures, a pus la cale furtul locomotivelor.

Cand i s-a spus sa nu duca locomotivele de acolo (lui Vasile Coman – n.r.), a raspuns asa, cu aroganta: «Lasa ba, ce locomotive va trebuie?!». Nu s-a cercetat nimic, s-a musamalizat totul…”, sustine si actualul primar al comunei sucevene, Traian Iliesi.

Directorul firmei RG Holz Company e convins ca „moldovitenii aia au mai scos o poveste despre mine” si spune ca totul e legal, cinstit si bun, pentru ca „da de lucru la o jumatate de oras”.

De 10 ani, industria lemnului din zona Viseu de Sus (Maramures) este concentrata in mana lui Vasile Coman, zis „Varzaru”, un afacerist abonat la contracte cu bani publici.

catalin vischi, romania libera

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu