- Publicitate -
Ad imageAd image

Prima casatorie intre persoane de acelasi sex, in Portugalia

Ad imageAd image

Un cuplu de lesbiene s-a casatorit luni in Portuglia in prima ceremonie de uniune intre persoane de acelasi sex dupa legiferarea casatoriei homosexuale in tara predominant catolica, care a avut loc luna trecuta, relateaza AP.
Teresa Pires si Helena Paixao, doua mame divortate de peste 30 de ani care sunt impreuna din 2003, s-au casatorit intr-o ceremonie de 15 minute la oficiul starii civile din Lisabona.

‘Este o mare victorie, un vis devenit realitate. Acum suntem o familie, asta este lucrul cel mai important’, a declarat Teresa Pires.

Ceremonia are loc la mai putin de o luna dupa ce presedintia portugheza a ratificat legea adoptata de parlament in ianuarie. Astfel, Portugalia a devenit cea de-a sasea tara din Europa care a legiferat casatoriile intre persoane de acelasi sex.

Cele doua lesbiene, Teresa Pires si Helena Paixao, au facut campanie pentru schimbarea legii din 2006, cand un oficiu de stare civila le-a refuzat prima data cand au vrut sa se casatoreasca, in 2006.

Motivul invocat a fost faptul ca legea stipuleaza ca o casatorie poate avea loc numai intre persoane de sexe diferite. Cele doua femei au facut un apel la Curtea Constitutionala, intrucat constitutia interzice discriminarea pe criterii sexuale.

Instanta le-a respins apelul, insa ulterior a fost sprijinita in parlament o initiativa a guvernului privind eliminarea acestei prevederi din lege.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu