- Publicitate -
Ad imageAd image

Protest: Aproape toate agentiile de pariuri din tara isi vor opri activitatea, incepand de marti

Ad imageAd image

Aproape toate casele de pariuri din Romania isi vor opri activitatea incepand de marti, ca forma de protest fata de eliminarea plafonului neimpozabil pentru veniturile din jocuri de noroc, informeaza Alianta Confederatiilor Patronale din Romania.
Potrivit sursei citate, eliminarea plafonului neimpozabil la veniturile din jocurile de noroc ar produce o pierdere lunara directa bugetului de stat de circa 2,4 milioane de lei, prin scaderea cifrei de afaceri a companiilor din domeniu, ce se va reflecta in diminuarea impozitelor platite catre stat.

In acest sens, 1.455 de agenti de pariuri, reprezentand 96,7 la suta din totalul celor aflati in Romania, isi vor opri activitatea din data de 8 iunie.

Estimarile specialistilor arata ca sumele aditionale care vor fi colectate prin impunerea procentului de 25 la suta tuturor castigurilor obtinute din jocuri de noroc va fi de aproximativ 1,7 milioane lei, in timp ce pierderea lunara generata de scaderea cifrei de afaceri asupra impozitelor si taxelor directe va fi de peste 4,1 milioane de lei. Asadar, masura propusa ar produce o pierdere lunara directa bugetului de stat de aproximativ 2,4 milioane lei.

Confederatiile patronale sustin ca, indirect, masura eliminarii pragului de neimpozitare a veniturilor obtinute din jocuri de noroc va avea si alte efecte economice asupra fortei de munca si achizitiilor de bunuri si servicii.

Conform ACPR, masura eliminarii pragului de neimpozitare va genera pierderi atat bugetului de stat consolidat, cat si bugetului asigurarilor sociale de minimum 4,9 milioane de lei lunar.

O masura similara de eliminare a plafonului neimpozabil a fost adoptata in 2005, aplicabila incepand cu 1 ianuarie 2005, iar consecinta imediata a acestei masuri a fost inregistrarea de catre organizatorii de pariuri a unei scaderi a incasarilor medii per agentie de 47,5 la suta, ceea ce a determinat un proces accelerat de inchidere a agentiilor de pariuri, care, anterior, erau neprofitabile sau cu profit redus.

Ulterior, patru luni mai tarziu, pierderile bugetului de stat generate de scaderea dramatica a cifrei de afaceri a companiilor de pariuri au fost mai mari decat sumele colectate in plus prin impozitele retinute la sursa, astfel incat s-a revenit asupra masurii de eliminare a pragului de neimpozitare.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu