- Publicitate -
Ad imageAd image

Tragedia de la Smolensk: Continutul cutiilor negre pare sa confirme ca pilotii au ignorat avertismentele

Ad imageAd image

Continutul inregistrarilor cutiilor negre ale aeronavei prezidentiale poloneze prabusite la 10 aprilie, in Rusia, dat publicitatii marti, la Varsovia, pare sa confirme faptul ca pilotii avionului au ignorat mai multe avertismente.


Potrivit transcrierii, seful armatei aerului, generalul Andrzej Blasik, s-a aflat in cockpit cu doua minute inainte de accident, dar nimic nu lasa sa se inteleaga ca el ar fi exercitat presiuni directe asupra pilotilor.

In ultimele 20 de secunde se aud comenzile automate „Pull up” si „Terrain ahead” (avertismente pentru apropierea de sol) si indicatiile sistemului de navigatie despre altitudine: 100, 90, 80, 70 si pana la 20 de metri.

Cu 50 metri de sol, turnul de control a lansat comanda „Orizont 101”, care ordona oprirea coborarii. Ultimele secunde sunt marcate de un zgomot al avionului, care loveste un arbore, o ultima comanda a turnului care ordona avionului sa urce si cateva injuraturi in polona, care se transforma in strigat de disperare.

Rusia a predat luni Poloniei copii dupa inregistrarile cutiilor negre, precum si originalele stenogramelor dialogului dintre membrii echipajului. In pofida pozitiei Moscovei care a dorit ca descifrarile sa nu fie facute publice, autoritatile poloneze au decis marti sa dezvaluie continutul inregistrarilor.

In tragedia de la 10 aprile de langa Smolensk, in vestul Rusiei, si-au pierdut viata 96 de persoane, intre care presedintele polonez Lech Kaczynski, alti lideri politici si militari polonezi, care urmau sa participe la ceremonia comemorativa de la Katyn, locul simbol al omagierii celor 22.000 de ofiteri polonezi ucisi in 1940 de politia secreta a lui Stalin (NKVD).

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu