- Publicitate -
Ad imageAd image

O noua eruptie vulcanica asteptata in Islanda – Specialistii afirma ca va fi mai puternica decat cea precedenta

Ad imageAd image

Un al doilea vulcan ar putea intra in eruptie in Islanda, la putin timp dupa Eyjafjoell, care a perturbat transporturile aeriene timp de peste o luna in Europa, au avertizat experti intr-un raport dat publicitatii joi la Londra, relateaza AFP.

O eruptie pe termen scurt” a vulcanului Katla, mai importanta si mai puternica decat cea a Eyjafjoell, reprezinta „o puternica posibilitate”, apreciaza expertii Institutului pentru reducerea riscurilor si a numarului catastrofelor, din cadrul University College London (UCL).

„Este foarte probabil ca eruptiile, moderate sau importante, legate de conditiile meteo inadecvate, sa provoace o repetare a perturbarilor recente ale transportului aerian”, estimeaza acestia.

Intr-un al doilea raport, publicat de Institutul de fizica de la Londra de aceasta data, oamenii de stiinta anunta ca au descoperit ca norii de cenusa vulcanica aflati recent deasupra Scotiei genereaza o perturbare electrica. Aceasta ar putea afecta functionarea avioanelor.

Vulcanul Eyjafjoell, a carui eruptie a incetat duminica, a devenit activ la 14 aprilie, degajand enorme cantitati de cenusa care au paralizat traficul aerian in aprilie. Peste 100.000 de zboruri au fost anulate si peste opt milioane de pasageri blocati.

Autoritatile au decis sa interzica zborurile, particulele emise putand afecta buna functionare a avioanelor in zbor.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu